Politistii acuzati de mita si tortura, deferiti justitiei

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au finalizat urmarirea penala si i-au deferit justitiei pe cei 30 de politisti de la sectiile 1 si 3 din Capitala, acuzati, in principal, de luare de mita, lipsire de libertate si tortura. In acest dosar sunt insa cercetate peste 80 de infractiuni, cu peste 400 de fapte materiale. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucuresti. Procurorii bucuresteni au fost sprijiniti la instrumentarea acestui dosar de lucratori ai Directiei Geneale Anticoruptie (DGA).

Anchetatorii i-au deferit justitiei pe Gheorghe Bubu, Marius-Alin Constantinescu, Adrian Dan, Nicolae Danauta, Alexandru Florentin Dobre, Florin Sorin Dumitru, Nicusor Razvan Dumitru, Daniel Eduard Elascu, Cornel Fratila, Constantin Ghergu, Cornel Grigore, Marian Ilie, Eugen Florin Ionescu, George Ivasciuc, Catalin Danut Nastase, Adrian Niculici, Cristian Daniel Olteanu, Petre Pomaga, Laurentiu-Nicolae Popina, Ovidiu-Stefanita Popa, Ionel Radut, Catalin-Adi Stochita, Viorel Stoica, Petre Talianu, Stelian Daniel Tonca, Dan Ungureanu, Codrut-Teo Usainchisa, Sorin-Mihai Tataru, in stare de arest preventiv si pe Sebastian Steafan Ioana si Andi-Marius Ionescu, in stare de libertate.

Acestia sunt acuzati de procurori de urmatoarele fapte:

  • comiterea a 26 de infractiuni de luare de mita in forma continuata (230 de acte materiale)
  • 4 infractiuni de luare de mita
  • 24 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata (193 de acte materiale)
  • 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, noua infractiuni de favorizarea infractorului
  • 7 infractiuni de complicitate la prostitutie in forma continuata (27 de acte materiale)
  • 7 infractiuni de complicitate la proxenetism in forma continuata (27 de acte materiale)
  • cate o infractiune de purtare abuziva, complicitate la luare de mita, trafic de influenta, tainuire, omisiunea sesizarii organelor judiciare, lipsire de libertate in mod ilegal, tortura, complicitate la lipsire de libertate in mod ilegal, complicitate la tortura si fals intelectual.

Spaga intre 50-600 lei la incalcarea regimul rutier

Anchetatorii detaliaza modul de operare in cazul actelor de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului in raport cu o serie de persoane care comiteau contraventii sau infractiuni privind regimul circulatiei pe drumurile publice. Se arata ca agentii de politie se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu (in tura) pe linie de ordine publica, de regula in echipaje de doi sau trei, si aveau ca atributii depistarea, constatarea si sanctionarea unor fapte interzise de lege precum contraventii si infractiuni.

Politistii foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administratiei si Internelor si purtau uniforma institutiei, mai noteaza procurorii, care arata ca erau selectate in trafic anumite autoturisme – din categoria superioara sau de lux, precum BMW, Mercedes, Porche sau Nissan – pe care fie le surprindeau direct in timp ce incalca o norma legala fie le verificau si daca se constatau anumite deficiente, precum ITP expirata, le urmareau si le opreau. Apoi, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct masinile si le verificau, apoi stabileau normele incalcate si sanctiunea care, in mod normal, ar trebui aplicata pentru respectiva fapta, respectiv contraventie sau infractiune. Se aduceau la cunostinta conducatorului auto aceste aspecte. De regula, unul dintre membrii echipajului discuta direct cu soferul vizat, ceilalti intervenind in discutie in sprijinul sau, mai noteaza procurorii.

Imediat, se pretindeau de la soferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constatata fapta comisa, pentru a nu fi aplicata sanctiunea legala sau pentru a nu fi facute alte demersuri legale.

In schimbul sumelor de bani sau foloaselor primite, ei nu constatau abaterile si nu sanctionau persoanele vizate. Dupa primirea banilor sau la sfarsitul turei, agentii imparteau intre ei banii, sumele fiind cuprinse intre 50 si 600 de lei.

Taxa de protectie de la proxeneti

In ceea ce priveste modul de operare in cazul faptelor de luare de mita, complicitate, favorizarea infractorului sau tortura, anchetatorii au stabilit ca agentii de politie se deplasau periodic in zonele din raza lor de competenta teritoriala unde se desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism.

Din actele dosarului, noteza procurorii, rezulta indubitabil ca unii dintre ei le cunosteau pe aceste persoane, in special pe proxeneti si erau in relatii cu ei de mult timp. Unii dintre agenti pretindeau si primeau de la proxeneti periodic sume de bani, o adevarata “taxa de protectie”, pentru a nu constata faptele si a nu aplica sanctiuni.

De asemenea, mai arata anchetatorii, unii dintre ei, surprindeau persoane de sex feminin care practicau prostitutia si pretindeau si de la acestea sume de bani in acelasi scop, iar atunci cand nu isi atingeau acest scop, fiind refuzati, foloseau mijloace violente de natura sa intimideze persoanele vizate si sa le asigure in continuare controlul asupra activitatilor de prostitutie si proxenetism, precum si veniturile aferente. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.