Ponta: POS CCE a fost deblocat

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea privind fondurile europene, că toate programele operaționale sectoriale au fost deblocate, după ce comisarul european Johannes Hahn i-a adus la cunoştinţă în cursul acestei zile că vor fi reluate și rambursările de fonduri pe pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), întrerupte din iulie 2012.

“În urma discuției pe care am avut-o în urmă cu câteva ore cu comisarul Johannes Hahn – m-a anunțat că și programul de creștere a competitivității POS CCE a fost definitiv deblocat și de astăzi putem să trimitem cererile de rambursare. E într-adevăr cea mai bună veste pe care puteam să o primesc astăzi. Deci, astăzi, absolut toate programele operaționale sectoriale sunt deblocate și se transmit cereri de decontare la Comisia Europeană, absolut toate. Este rezultatul unei munci începute chiar de ministrul Leonard Orban, continuată de ministrul Teodorovici și de toți miniștrii care au avut responsabilități în acest domeniu, cu sprijinul, sigură că da, al tuturor instituțiilor statului”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a amintit situația absorbției fondurilor europene în luna mai 2012, când rata de absorbție era de 7%, ultima pe plan european, iar cele 5 programe operaționale sectoriale, reprezentând aproximativ 98% din fondurile alocate României, erau presuspendate: POSDRU, Programul Operațional Regional, Mediu, Transporturi și Programul de Creștere a Competitivității destinat Cercetării, IT-ului și IMM-urilor.

500 mil euro până la sfârşitul anului

“Astăzi este de 24%, mai mult decât triplat. Și în baza deblocării de astăzi a POS CCE, până la finele anului, numai pe programul de creștere a competitivității urmează să absorbim încă 500 de milioane de euro, fie operațiuni deja plătite, fie altele noi, din acest program. În șase ani de la aderarea la UE, România a primit 1,4 miliarde de euro. În anul 2013, până astăzi, avem 2 miliarde de euro și în mod sigur, în acest an, în baza datelor oficiale prezentate de UE, România are cea mai mare creștere procentuală a plăților intermediare făcute de Comisia Europeană către statele membre – în 2013 față de valoarea cumulată în perioada 2007-2013”, a insistat premierul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.