Pop s-a prezentat la ANI in dosarul conflictului de interese

Liviu Marian Pop, fostul ministru interimar al Educatiei, s-a prezentat, luni, la Agentia Nationala de Integritate (ANI), unde este verificat pentru conflict de interese. Inspectorii de integritate au demarat cercetarile dupa ce fostul lider de sindicat a emis un ordin, imediat dupa ce a ajuns sef la Educatiei, prin care cotizatia membrilor de sindicat din invatamant se retine din nou pe statul de plata.

Pop a declarat saptamana trecuta ca a fost anuntat telefonic, de ANI, ca s-a declansat procedura de evaluare in cazul lui privind un posibil conflict de interese, fiind invitat sa se prezinte la sediul institutiei luni, la ora 12.00. ANI sustine insa ca i-a trimis o scrisoare de instiintare privind declansarea evaluarii privind nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese in perioada exercitarii functiei de demnitar public.

Amintim ca fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a emis un ordin prin care a interzis retinerea cotizatiei sindicale direct de pe statul de plata, insa Pop l-a abrogat imediat dupa instalarea la sefia Educatiei. Potrivit ANI,acest demers al fostului lider sindical ar intra in sfera conflictului de interese.

Potrivit articolului 253, indice 1, din Codul penal, fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.

Pop a incasat 77.000 lei in 2010 ca lider de sindicat

Liviu Pop a fost, incepand cu luna ianuarie 2004, presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, iar in decembrie 2007 a devenit secretar general al FSLI din Invatamant, de unde a incasat 77.000 de lei numai in 2010, potrivit declaratiei sala de avere.

Pop sustine ca la numirea in functia de ministru delegat pentru Dialog Social, in 8 mai, de unde, peste 10 zile, a fost mutat interimar la educatie, s-a suspendat din toate functiile sindicale.

Sindicatele au pierdut la Curtea de Apel Bucuresti retinerea cotizatiilor pe statul de plata al profesorilor

Potrivit Ordinului 4.576/11.07.2011 emis de ministrul Educatiei din acea perioada, Daniel Funeriu, cadrele didactice isi primesc in mana salariul intreg, urmand ca plata cotizatiilor sindicale sase faca prin alte mijloace decat direct pe statul de plata.

In 21 decembrie 2011, FSLI, Federatia “Spiru Haret” si Federatia Educatiei Nationale au dat in judecata Ministerul Educatiei, Ministerul Administatiei si Internelor si Ministerul Finantelor, cerand Curtii de Apel Bucuresti (CAB) sa oblige aceste institutii sa modifice Ordinul comun privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal in invatamantul preuniversitar de stat.

In februarie, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea federatiilor sindicale de suspendare a ordinului. Ulterior, in 4 mai, CAB a respins cererea de anulare partiala a Ordinului comun nr. 4576/11.07.2011/ 230/18.10.2011/ 2445/15.09.2011, respectiv a Anexei nr. 2 si a Anexei nr. 4, ca fiind neintemeiata. Totodata, instanta a respins cererea de obligare a celor trei ministere la modificarea si completare ordinului comun. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Funeriu: In conturile organizatiilor sindicale intra anual 70 de milioane de lei

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, declara in februarie ca acest ordin a fost dat in interesul cadrelor didactice si, mai ales, in interesul reprezentativitatii corecte a cadrelor didactice. El preciza ca aproximtiv 7-8% din corpul profesoral, respectiv 23.000 de cadre didactice, cotizeaza in prezent la sindicatele din educatie, ceea ce inseamna ca, anual, in conturile organizatiilor intrau aproximativ 70 de milioane de lei.

“Fondul de salarii al nivelul MECTS era undeva la 7,7 miliarde de lei. Din acesta suma, 1% reprezentand aproximativ 70 de milioane de lei intrau direct in conturile sindicatelor. Acum avem o mai buna reprezentare, ei vor alege sa platesca celor care ii reprezinta cu adevarat. Cred ca este un mare castig pentru reprezentativitatea cadrelor didacice sa plateasca acolo unde sunt reprezentate. O reprezentare de 7-8% inseamna credibilitate de 7-8 la%”, spunea Funeriu.

FSLI: Primim maxim 5 milioane pe an

FSLI sustinea ca adevarata miza a masurii de neretinere a cotizatiei pe statul de plata este scaderea numarului membrilor de sindicat, acestia avand de primit in urma proceselor peste 7 miliarde de lei.

FSLI i-a transmis atunci fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu ca a fost informat gresit, pentru ca fondul de salarii contine si contributia angajatorului, deci este vorba de cel mult 5 miliarde pe an salarii brute, cotizatia de sindicat, teoretic, este de maximum 1% din brutul angajatului, deci maximum 5 milioane pe an, si nu toti au cotizatia de 1% din brut, unele sindicate avand cotizatie de 2 lei pe luna de la fiecare membru.

Potrivit sindicalistilor, cotizatia platita federatiilor sindicale este de doar 1 leu/luna de la fiecare membru, restul ramanand in organizatia de judet sau sector pentru a fi folositi ca ajutoare sociale, cursuri de formare, plata angajatilor.

“Practic, cea mai parte a banilor incasati de sindicate se intoarce catre membrii de sindicat. Prin masura luata de Ministerul Educatiei de a nu se incasa cotizatia pe statul de plata sunt afectati in primul rand, salariatii din invatamant. Precizam ca executiile bugetare ale sindicatelor si ale federatiilor se gasesc pe site-ul Ministerului de Finante. Substratul real al acestei masuri luate de catre MECTS este altul, si anume supararea Guvernului Boc pe sindicatele din preuniversitar care au obtinut pentru membrii lor drepturi salariale pe care Executivul a refuzat sa le acorde, conform legii”, preciza FSLI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.