Un profesor prins cu mita riscă 2 ani şi jumătate închisoare

Florin Constantin Enache, profesor de matematică de la un colegiu din Oneşti, a fost reţinut pentru 24 de ore, duminică, de procurori şi de ofiţeri ai DGA, după ce a fost prins în flagrant când primea bani de la doi elevi pentru a-i trece la examenul de corigență. Dascălul îi obliga și pe ceilalți din clasa a IX-a să facă meditaţii cu el pentru a nu-i lăsa corigenţi, informează, luni, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Enache este prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, pentru 29 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Totodată, anchetatorii au efectuat percheziţii atât la domiciliul profesorului, cât şi la colegiul din Oneşti unde acesta este cadru didactic.

Potrivit DGA, în 22 martie, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a fost formulat un denunţ cu privire la faptul că profesorul constrânge elevii din clasa a IX-a să facă meditaţii cu el, la domiciliul său din Oneşti. În urma acestor lecţi particulare, cadrul didactic primea bani de la elevi, săptămânal. În schimb, copiii primeau note de trecere la materia sa.

În urma denunţului, profesorul a fost pus sub supraveghere, iar duminică ofiţerii Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Bacău, sub coordonarea a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău şi cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), precum şi a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, l-au surprins pe profesorul Enache în timp ce primea de la doi elevi 350 de lei. În schimbul banilor, dascălul urma să le garanteze promovarea examenului de corigenţă, prin punerea la dispoziţie a subiectelor rezolvate la matematică.

Ministerul Public precizează într-un comunicat remis presei că din probele administrate au rezultat date şi indicii temeinice cu privire la faptul că, în perioada aprilie – iunie 2012, profesorul Enache a pretins şi primit diferite sume de bani de la mai mulţi elevi, în acelaşi scop, respectiv de a le remite rezolvarea subiectelor, precum şi în scopul notării corespunzătoare.

La catedră, pe banii elevilor

Un alt profesor de matematică, Daniel Cătălin Miloş, de la Grupul Şcolar “Traian Vuia” din Craiova, a fost prins recent luând mită de la o elevă şi trimis în judecată. Procesul lui începe în 10 septembrie, la Tribunalul Dolj.

În 2 august, un alt profesor de matematică, de la Liceul de Artă din Buzău, a fost condamnat de Tribunalul Buzău la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, tot pentru luare de mită, după ce, în luna iunie a.c., a fost prins în flagrant delict luând 500 de lei de la mama unui elev care risca să rămână corigent.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.