UPDATE 3! Puterea obişnuinţei: Izaura, fiica lui Bercea Mondial, a fost reţinută pentru dare de mită

Izaura Anghel, fiica lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost reţinută în această seară de procurorii Parchetului Tribunalului Argeş după ce au audiat-o într-un dosar de corupţie deschis în urma sesizării Penitenciarului Colibaşi, unde se află încarcerat tatăl său timp de 8 ani şi 9 luni, condamnat în 16 mai a.c. pentru tentativă de omor.

Procurorii au emis pe numele Izaurei o ordonanţă de reţinere pentru 24 ore, perioadă în care va fi prezentată – cel mai probasbil mâine, 18 septembrie – instanţei Tribunalului Argeș, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 20 ianuarie 2015: Bercea a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare, iar Izaura Anghel la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru încercarea de a mitui un angajat al Penitenciarului Colibaşi, unde este încarcerat interlopul.

Decizia a fost luată de Tribunalul Argeş şi nu este definitivă, putând fi atacată.

Bercea a fost condamnat la câte 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi dare de mită, pedepsele fiind contopite. Acestei pedepse i-a fost adăugat un spor de 8 luni.

Izaura urmeată să fie sub supraveghere pe durata a 2 ani, timp în care va trebui să se prezinte la Serviciul de probaţiune Olt, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă şi să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

Ea a fost condamnată şi la prestarea de muncă în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria oraşului Drăgăneşti-Olt sau în cadrul Liceului “Tudor Vladimirescu” din aceeaşi localitate.

De asemenea, familia lui Bercea Mondial va trebui să plătească şi 5.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

UPDATE 10 octombrie: Dosarul a fost trimis în judecată, fiind deschis după ce reprezentanţii Penitenciarului Colibaşi au sesizat Parchetul cu privire la faptul că Sandu Anghel ar fi încercat să ofere, prin intermediul fiicei sale, 300 de euro unui gardian al unităţii de detenţie pentru a i se permite să primească un telefon mobil şi pentru ca acesta să intervină în favoarea sa pe lângă Comisia de muncă din penitenciar.

UPDATE 18 septembrie: Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a oferit detalii, în următorul comunicat:

“Din probele administrate rezultă că suspectul Anghel Sandu (…), aflat în executarea unei pedepse în Penitenciarul Colibași, în perioada august-septembrie 2014 a abordat un agent de penitenciar și i-a promis, în repetate rânduri, sumele de 1.000 de euro, respectiv 300 de euro, în schimbul intervenției acestuia pe lângă membrii Comisiei de muncă din cadrul Penitenciarului Colibași, în scopul obținerii pentru suspect a dreptului la muncă în penitenciar, respectiv în scopul introducerii unui telefon mobil în penitenciar, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu.

Sumele de bani urmau să-i fie remise agentului prin intermediul Izaurei Anghel. Ulterior, Bercea Mondial a luat legătura telefonic cu fiica sa și i-a cerut să-l contacteze pe agent și să se întâlnească cu acesta.

La întâlnirea respectivă, suspecta Anghel Izaura i-a remis agentului un telefon mobil și un încărcător, pentru a-l introduce nelegal în penitenciar și a-l da mai departe suspectului Anghel Sandu, promițându-i totodată agentului că-i va remite ulterior, după ce telefonul va ajunge la tatăl său, suma de 300 de euro”.

Se dovedeşte astfel, în plus, practica familiei interlopului Bercea de a mitui funcţionari ai statului pentru a obţine foloase, până şi în puşcărie.

Aproape întreaga familie a interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, se află după gratii:

– fiul său, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de 5 ani şi 3 luni de închisoare, în 16 mai a.c., pentru tentativă de complicitate la omor;

– soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, a fost condamnată la 1 an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune, în acelaşi dosar cu soţul şi fiul;

concubinul Izaurei, Marius Constantin, este arestat preventiv din 30 mai a.c., pentru şantajarea lui Mircea Băsescu;

în dosarul de şantaj au fost trimişi în judecată, alături de concubinul Izaurei, atât ea, cât şi mama ei – aflată deja în închisoare – şi doi fraţi ai acesteia, fiii lui Bercea: Florin, aflat deja în închisoare, şi Grinică Ion Anghel, minor ;

– Izaura şi fratelei ei minor au fost plasaţi sub control judiciar. Ea a născut luna trecută o fetiţă – a doua, prima fiindu-i botezată de Mircea Băsescu.

Fratele lui Bercea, Vasile Anghel zis şi Amar Generalu’, este arestat preventiv din 9 iulie a.c., pentru dare de mită.

Clanul Bercea a intrat în vizorul opiniei publice prin intermediul televiziunilor, după flagrantul de la Constanţa, în care concubinul Izaurei a fost prins de procurorii anticorupţie când încerca să îi dea mită lui Mircea Băsescu 10.000 de euro pentru a-l scăpa de puşcărie pe Bercea Mondial.

Câteva zile mai târziu, Antena 3 a difuzat câteva înregistrări cu camera ascunsă, realizate de familia interlopului, în care Mircea Băsescu discuta cu membrii clanului despre 250.000 de euro pe care i-ar fi primit de la ei. Înregistrările video au fost furnizate Antenei 3 de avocatul clanului Bercea, Pavel Abraham, fost şef al Poliţiei Române.

Anchetatorii au însă şi ei interceptări, în care interlopii îl ameninţau pe fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea, care neagă că ar fi primit aceşti bani, susţinând că suma vehiculată reprezenta o tranşă a unui împrumut primit de Marian Căpăţînă în 2011 şi pe care a returnat-o prin intermediul său.

Atât Mircea Băsescu, cât şi Marian Căpăţână – fost lider PDL – au fost arestaţi preventiv în 20 iunie.

CSM s-a trezit şi-i verifică dosarele lui Bercea

Lucrurile au mers însă şi mai departe: în 9 iulie, CSM a cerut Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova să strângă informaţii de la toate unităţile de parchet din judeţele Dolj, Olt şi Gorj, cu privire la dosarele deschise de-a lungul timpului lui Bercea Mondial şi soluţionate cu NUP şi SUPpentru a se stabili dacă deciziile procurorilor care le-au instrumentat au fost corecte.

În 26 august, Secția pentru procurori a CSM i-a cerut procurorului general al României, Tiberiu Niţu, să verifice 4 dosare ale lui Sandu Anghel, din care 3 sunt cu infracţiuni economice (spălare a banilor), comise de interlop.

Cel de-al 4-lea este un dosar de corupţie şi vizează modul în care Bercea şi-a obţinut permisul auto la începutul anulor ’90 deşi el nu ştie să scrie şi să citească.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.