Recursul la condamnarea senatorului Cătălin Voicu, amânat după alegeri

Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat luni, pentru 17 decembrie, judecarea recursului declarat de  senatorul Cătălin Voicu, dar şi de procurorii DNA, la sentinţa prin care demnitarul a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru fapte corupţie. Alături de el sunt condamnaţi fostul judecător Florin Costiniu, la 3 ani de închisoare cu suspendare, şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, la câte 3, respectiv 4 ani cu suspendare. 

Voicu a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011 şi ar urma să ispăşească diferenţa de închisoare, iar Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marus Locic au stat şi ei în arest preventiv din 8 până în 12 aprilie 2010, însă la ei nu mai este cazul să revină după gratii, dacă instanţa supremă va menţine pedepsele.

Amintim că până la sentinţa definitivă, Cătălin Voicu rămâne senator (chiar dacă s-a suspendat din PSD), încasează indemnizaţia şi a votat până acum legi în Parlament. El nu mai candidează pentru un nou mandat.

Instanţa arăta, în motivarea deciziei din 1 iunie, că senatorul Cătălin Voicu s-a folosit de calităţile sale de înalt demnitar al statului şi de influenţa pe care o avea în exercitarea acestei funcţii, angrenând în activităţile infracţionale magistraţi, poliţişti şi funcţionari, cărora le cerea soluţii favorabile la instanţe sau la urmărire penală.

Concret, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, “prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, a primit de la Căşuneanu, în două tranşe, 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă judecătorul Florin Costiniu, de la ICCJ, pentru adoptarea unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat, arată procurorii anticorupţie.

De asemenea, în  august 2009, Voicu a pretins şi primit de la Locic 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Senatorul PSD i-a mai cerut judecătorului Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistraţii instanţei supreme învestiţi cu soluţionarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitaţii privind lucrările de reabilitare a drumului naţional 76, între localităţile Ştei şi Beiuş.

Astfel, în iulie 2009, Voicu i-a cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecată, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-a cerut 60.000 de euro (250.000 lei) patronului SC PA&CO, Costel Căşuneanu. Termenul de judecată a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.

În 11 septembrie 2009, Voicu i-a cerut telefonic lui Căşuneanu 200.000 de euro, iar câteva ore mai târziu curierul trimis de omul de afaceri îl contacta pe senator să-i livreze “împrumutul solicitat”, în Carol Davila 27 din Bucureşti.

Anchetatorii mai consemnează că Voicu i-a cerut lui Costiniu să le transmită magistraţilor care judecau procesul firmei PA&CO  că “soluţionarea favorabilă” este “o rugăminte din mediul politic, că această firmă este îndreptăţită să aibă câştig de cauză” şi că, la rândul său, preşedintele Secţiei civile şi de proprietate intelectuală “le va face judecătorilor din complet servicii similare în alte dosare în care ar fi interesaţi”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.