Reţeaua “naşilor” din CFR: 70 dintre cei 81 audiaţi, reţinuţi de procurorii braşoveni

Numărul „naşilor” de tren reţinuţi de procurorii braşoveni a ajuns la 70, joi noapte, după ce în cursul serii primiseră mandate de reţinere pentru 24 de ore 27 de angajaţi ai CFR Călători din cei 81 audiaţi pentru luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. În afară de două persoane, toţi ceilalţi sunt prezentaţi, vineri, Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

„Naşii” reţinuţi au fost împărţiţi în două loturi de câte 35 şi 33 pentru a fi prezentaţi magistraţilor Tribunalului Braşov cu solicitarea de emitere a mandatelor de arestare.

Primul lot de 35 de persoane a fost trimis deja la Tribunalul Braşov, unde în cursul dimineţii de vineri se judecă propunerea procurorilor de arestare.

“Deocamdată nu se mai fac audieri, dar este posibil ca acest lucru să se întâmple în următoarea perioadă, având în vedere că în acest dosar sunt cercetate 200 de persoane”, a declarat, vineri, procurorul Alina Popescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

La Braşov au sosit, în cursul zilei de joi, 81 de persoane din CFR Călători escortate de poliţişti şi mascaţi. Primii aduşi cu autocarul au fost angajaţi din Bucureşti. Au urmat loturi de angajaţi de la Iaşi, Craiova, Constanţa şi Cluj. În acest caz vor fi audiate peste 200 de persoane, printre care şi salariaţi ai Regionalelor Iaşi, Bistriţa şi Galaţi.

Grup infracţional organizat

Toţi sunt acuzaţi că au format un grup infracţional organizat care lua şpagă, într-un sistem piramidal, de la călătorii fără bilet, banii ajungând de la „naşii” de tren până la revizori.

Potrivit IGPR, acţiunea coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov a pornit în urma sesizării din oficiu a Direcţiei Poliţiei Transporturi – Secţiei Regională de Poliţie Transporturi Braşov – Biroul Investigarea Fraudelor.

Investigaţiile în cauză au fost efectuate cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din Cadrul IGPR.

Prejudiciul estimat în dosar de grupul infracţional organizat este de circa 200 de milioane de lei.

Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, declara, joi, că, potrivit estimărilor, aproximativ 30% din călătoriile la nivel naţional cu trenul sunt fără bilet, iar compania pierde în acest fel 150 de milioane de lei anual din neîncasarea biletelor la casă.

Silaghi: “Am preluat MTI cu 300 mil. lei pierderi la CFR Călători”

La rândul său, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat, joi, că pierderile acumulate de CFR Călători de-a lungul anilor sunt de 700 de milioane de lei, iar atunci când a preluat ministerul mai erau pierderi de 300 de milioane de lei, una dintre surse fiind “acest comportament” al angajaţilor”.

Întrebat ce măsuri a luat pentru eliminarea acestor probleme, Silaghi a spus că există anchete în derulare, de câteva luni, şi că măsurile vor fi luate de procurori.

“Măsurile le va lua procuratura, nu noi. În rest, este nevoie de ordine şi disciplină pentru ca societatea să funcţioneze. Cu siguranţă sunt nereguli şi în alte părţi. Va fi un exemplu puternic pentru ei ce se întâmplă azi”, a afirmat el.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.