Rompetrol, MOL şi ENI au pierdut procesul cu Consiliul Concurenţei

Rompetrol, MOL şi ENI România au pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurenţei pentru amenzile primite în decembrie 2011 în urma înţelegerii de tip cartel, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus din cuantumul acestora.

Astfel, suma de plată a fost scăzută pentru Rompetrol şi ENI de la 2,6% la la 2% din cifra de afaceri realizată în anul 2010, iar pentru MOL România, cu 20% din amendă, chiar dacă instanţa a confirmat irevocabil şi încălcarea legii concurenţei de către aceste companii petroliere, prin participarea la o înţelegere de tip cartel pe piaţa carburanţilor.

Rompetrol Downstream SRL este obligată să plătească 122,73 mil lei, faţă de 159,5 milioane de lei, iar ENI România SRL – 8,61 mil lei faţă de 11,1 mil lei.

În cazul MOL România, instanţa a redus la începutul lunii iulie amenda de la 80,2 mil lei la 64,2 mil lei.

Până în prezent, instanţa a soluţionat definitiv 3 din cele 6 procese intentate în ianuarie 2012 de companiile petroliere împotriva amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei. Pe rolul ÎCCJ se mai află contestaţiile SC OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL şi Lukoil Romania SRL, informează autoritatea de concurenţă.

Amenzi de 205 milioane euro

La sfârşitul anului 2011 – comunicarea publică fiind făcută în 10 ianuarie de preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu -, Consiliul Concurenţei a amendat cele 6 companii petroliere cu aproape 880 milioane lei (205 milioane euro), pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

Cea mai mare amenda – putin peste 3% din cifra de afaceri – a fost aplicata OMV Petrom, pentru ca a avut „circumstante agravante”, iar Rompetrol „a luat putin sub 3%”, potrivit lui Chiritoiu.

SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) a primit o amendă de 366,5 milioane de lei.

SC OMV Petrom Marketing SRL (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) a fost amendată cu 137,2 milioane de lei.

SC Rompetrol Downstream SRL a primit o amendă de 159,5 milioane de lei.

SC Lukoil Romania SRL a fost amendată cu 136,8 milioane de lei.

SC MOL Romania Petroleum Products SRL a fost amendată cu 80,2 milioane de lei.

SC ENI Romania SRL a fost amendată cu 11,1 milioane de lei. 

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.