UPDATE! Ruşanu a fost eliberat de Tribunalul Bucureşti. DNA a atacat decizia la Curtea de Apel

Dan Radu Ruşanu, reţinut ieri în jurul orei 14.00 de procurorii DNA şi prezentat instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă în dosarul ASF-Carpatica Asig, a fost eliberat astăzi, după 24 de ore, deoarece judecătorii au decis azi-noapte că poate fi cercetat în libertate. Cecizia a fost atacată de anchetatori la Curtea de Apel Bucureşti. În dosar sunt arestaţi preventiv Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac, iar soţia fostului ministru liberal al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi un alt angajat al ASF, precum şi Radu Mustăţea sunt cercetaţi în libertate. Cercetarea se va extinde şi asupra lui Daniel Chiţoiu, însă numai dacă deputaţii vor vota acest lucru. Altfel, Chiţoiu va scăpa la fel ca Laszlo Borbely. Nu însă şi soţia.

UPDATE 4 martie: Ruşanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, prin decizie a Curţii de Apel Bucureşti, care au admis recursul procurorilor. Sentinţa este definitivă.

Procurorii DNA îl acuză pe Ruşanu că “pentru perpetuarea situației de favorizare a SC Carpatica Asig SA și urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar și întărirea propriei puteri decizionale” acesta “a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvernul României, care să dea caracter normativ și obligatoriu intereselor sale personale și de grup”.

“În acest fel, potrivit probelor administrate până în prezent, a rezultat că suspectul Rușanu a întocmit, în fapt, proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea OUG 93/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), precum și pentru modificarea Legii 136/1995, privind asigurările și reasigurările în România și a avizat, în calitate de președinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în ședința de guvern din 16.10.2013 și publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013″, se arată în comunicatul DNA remis ieri.

Pentru atingerea intereselor personale, Rușanu, în complicitate cu inițiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative și instituționale pe care ASF și le-a asumat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanță de urgență, care au constat în interpretarea subiectivă și părtinitoare privind cerințele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului.

“Astfel, cunoscând faptul că Daniel Tudor, la acea dată vicepreședintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu își echivalase studiile efectuate în afara țării, a impus și a obținut modificarea legislației, în sensul introducerii, ca și condiție, pentru a ocupa funcția de membru al Consiliului ASF, experiența profesională în domeniul financiar a instituțiilor de credit și/sau a instituțiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor. O altă prevedere a cărei reglementare a obținut-o în cadrul ședinței de guvern din 16.10.2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a președintelui ASF, a deciziei de declanșare sau nu a unor controale la societățile de asigurări, inopinate, îngrădind astfel atribuțiile vicepreședinților sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competențele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale”, precizează DNA.

În acest mod, Rușanu a urmărit și a obținut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituției ASF, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcționeze, guvernat de principiul transparenței instituționale, cât și lui Daniel Tudor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.