UPDATE! Ruşanu, audiat la DNA în dosarul ASF-Carpatica Asig

Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), a fost audiat în această dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul ASF – Carpatica Asig, în care sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea, dar nu a fost pus încă sub învinuire. “Marţea viitoare vom vedea”, a declarat el la ieşire, precizând că a fost întrebat despre Ordonanţa de urgenţă croită în miez de noapte pe 15 octombrie 2013 şi aprobată dimineaţa în Guvern, prin care au fost eliminaţi 11 membri din conducerea ASF. Acea OUG este considerată de procurori ca o reglare de conturi între cei de la conducerea Autorităţii. Ruşanu s-a apărat atacându-l din nou pe Traian Băsescu, despre care a spus şi în urmă cu două zile că se răzbună pentru că ASF a luat măsuri dure împotriva Astra Asigurări.

Amintim că şeful statului a cerut public Parlamentului “să cureţe cloaca ASF unde şi-au găsit parcare toţi clienţii politici”. Afirmaţiile sale au survenit după ce în presă a apărut lista cu cei din conducerea ASF, care câştigă sume fabuloase de la această instituţie.

UPDATE ora 13.00: DNA anunţă că a declanşat urmărirea penală împotriva lui Ruşanu, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracțional organizat și de complicitate la abuz în serviciu.

Totodată, DNA precizează că i-a adus asăzi la cunoştinţă acuzaţiile. Aceasta înseamnă că şeful ASF a minţit la ieşirea din sediul DNA, când a negat că este pus sub învinuire, spunând că “marţea viitoare vom afla”.

În dosarul “Carpatica Asig”, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt arestaţi preventiv şi acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF. Ea a trucat concursul de ocupare a funcţiei de director general la Carpatica Asig pentru a-i asigura postul “omului” lui Carabulea.

Ea s-a autosuspendat, în urmă cu 3 zile, din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF, după ce procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă că i-au schimbat în dosarul ASF – Carpatica Asig calitatea de învinuit în cea de suspect, potrivit noilor coduri penale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.