Şefa DIICOT Alina Bica ar fi primit mită 3,5 mil. euro de la Niculae-InterAgro, prin intermediul lui Dragnea, care i-ar fi promis şi funcţia de Procuror General al României

Alina Bica ar fi primit mită 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul lui Liviu Dragnea, ca să intervină în soluţionarea dosarului celui dintâi la DIICOT, Dragnea promiţându-i şi funcţia de Procuror General al României. Informaţiile apar pe www.turcescu.ro, unde a fost publicat în facsimil o ordonanţă a procurorilor DNA, conform căreia fosta şefă a DIICOT este cercetată într-o cauză disjunsă din cea în care este arestată preventiv. Anchetatorii au dispus, de altfel, disjungerea mai multor dosare din cel cunoscut drept “Alina Bica-ANRP”.

Procurorii notează că miliardarul Ioan Niculae, cercetat într-un dosar al DIICOT, a apelat, prin intermediul lui Liviu Dragnea, la Alina Bica pentru a i se soluţiona favorabil dosarul sau a i se tergiversa soluţionarea până la împlinirea prescripţiei.

Alina Bica i-a cerut procurorului de caz să tragă de timp:

„Bica Alina Mihaela, în scopul tergiversării soluţionării dosarului penal care îl viza pe inculpatul Ioan Niculae, a intervenit la nivelul procurorului de caz care avea în instrumetare dosarul pentru ca acesta să stopeze investigaţiile pe care le derula prin care a solicitat date privind utilizatorul unui anumit număr de telefon pe care îl folosea Dragnea Liviu. În schimbul acestui folos, inculpatul Ioan Niculae a oferit inculpatei Bica Alina suma de 3,5 milioane de euro şi promisiunea celor doi de sprijinire pentru promovarea acesteia în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în documentul DNA.

Dragnea neagă

„Am auzit de nu știu ce acuzații că am propus-o eu pe Alina Bica să fie procuror general. Cui s-o propun și în fața cui să o susțin?”, a declarat, mirat, Liviu Dragnea, prezent astăzi la Palatul Parlamentului, la ședința Comitetului Executiv Național al PSD.

Jurnaliştii i-au atras însă atenţia că la momentul respectiv Victor Ponta era ministru interimar al Justiţiei şi, astfel, numirile stăteau în ”pixul” lui.

Dragnea s-a ţinut tare: ”Dar eu am spus-o şi public atunci, şi în BPN, că niciunul dintre noi nu trebuie să intervină la Victor Ponta pentru nicio propunere, pentru că nu sunt propuneri politice, ceea ce s-a şi întâmplat”.

”Nimeni nu a intervenit la Victor Ponta, nu numai eu. E foarte simplu”, a conchis Dragnea.

Denunţ

În acest caz, surse judiciare spun că este vorba despre un denunţ de la cineva din anturajul Alinei Bica.

Acesta este motivul pentru care în documentul DNA se precizează că este vorba despre o cercetare in rem. Acuzaţiile sunt de luare şi dare de mită şi de favorizarea făptuitorului.

Documentul DNA menţionează că se verifică şi o tranzacţie cu un teren care a fost vândut de familia Cocoş, în 2011, Alinei Bica.

Alte nume: Tender, Cocoş, Udrea, Buzăianu

În documentul privind disjungerea mai multor cauze din dosarul Bica-ANRP mai apar numele lui Ovidiu Tender, Dorin Cocoş, Elena Udrea, Bogdan Buzăianu.

Astfel, Alina Bica ar fi primit mită şi de la Ovidiu Tender, care era judecat într-un dosar pe care îl întocmise chiar ea, în calitate de şefă a DIICOT.

Ordonanţa DNA atestă că Tender a apelat la unul dintre consilierii Alinei Bica, Florin Ionuţ Mihăilescu, astfel încât acesta din urmă i-a dus fostului procuror-şef al DIICOT mai multe documente, pentru ca ea să le consulte.

Alina Bica urma să îl consilieze în sensul formulării unei apărări favorabile omului de afaceri. În urma sprijinului acordat, Bica şi Mihăilescu ar fi primit un teren, cel din urmă primind şi bani direct pe card.

Detalii spectaculoase, în Cotidianul PUTEREA.

Alina Bica este arestată preventiv din 22 noiembrie, în dosarul în care acuzată de abuz în serviciu, după ce a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, care, în 2011, a acordat o despăgubire pentru un teren din Bucureşti supraevaluat de 3 ori, cu peste 62 de milioane de euro.

Omul de afaceri Dorin Cocoș – arestat din 29 octombrie în dosarul Microsoft – a cerut în 2011, pe când era soţul Elenei Udrea, 10 milioane de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din ANRP, reiese din referatul anchetatorilor anticorupţie.

Potrivit procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în dosarul Bica-DIICOT sunt mai mulţi denunţători. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.