Senatorul Gigi Chiru, urmărit penal pentru o şpagă de 1,5 mil. euro

Procurorii anticorupţie au început astăzi urmărirea penală împotriva senatorului Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa, sub acuzaţiile de luare de mită, spălare de bani şi fals în declarații. Pe vremea când era inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud – Est (anul 2010), el a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, pentru a favoriza grupul de firme S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMÂNIA, EOLICA DOBROGEA AG şi EOLICA DOBROGEA X GMBH, să realizeze parcuri eoliene.

Până la pronunţarea unei sentinţe definitive în acest dosar, Gigi Chiru va rămâne senator şi va vota legi în Parlamentul României – evident, cu încasarea indemnizaţiei şi privilegiile conexe.

Potrivit blogului personal, Chiru era în 2012 doctorand în Drept la Universitatea “Spiru Haret”. În acel an a ajuns şi senator din partea PDL, prin redistribuire.

Potrivit declaraţiei de avere depusă anul acesta în iunie, Chiru nu are casă, ci un minihotel în eforie Sud, plus un teren de 300 mp, intravilan.

El nu are maşini, dar deţine bijuterii, tablouri şi alte obiecte de artă în valoare totală 175.000 de lei. De asemenea, Gigi Chiru are aproape 35.000 de euro şi 2.000 de lei în 4 conturi bancare.

A câştigat din indemnizaţia de senator, anul trecut, 58.708 lei.

Are două împrumuturi în sumă totală de 50.000 de euro acordate soţiei sale, Violeta Luminiţa Munteanu. Este căsătorit a doua oară şi este tatăl a 4 copii – o fată şi 3 băieţi.

Chiru deţine acţiuni la 3 societăţi – SC Prim Intermod SRL, Univers Marin SRLşi MVL LTD, în valoare de 1,2 milioane de lei. De asemenea, el menţionează că ar fi împrumtat primele două firme cu aproape 465.000 de lei.

Redăm integral comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de CHIRU GIGI CHRISTIAN, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:

– luare de mită, 
– spălare de bani, 
– fals în declarații (3 elemente materiale). 

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud – Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMÂNIA, EOLICA DOBROGEA AG, EOLICA DOBROGEA X GMBH.

Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea.

Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România. 

În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010.

Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România.

Cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță.

În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță.

Suspectului Chiru Gigi Christian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.