Condamnatul Chiuariu şi senatorii jurişti fac scut pentru Andronescu şi Miki Şpagă. Vreme va fi urmărit penal

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat astăzi încuviinţarea urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme, acuzat în Dosarul Microsoft de abuz în serviciu pe vremea când era ministru al Comunicațiilor în Guvernul Boc. Comisia juridică a Camerei întocmise raportul săptămâna trecută, dar nu la fel de repede s-au mişcat şi senatorii jurişti, în cazul Ecaterinei Andronescu şi Şerban Mihăilescu (cunoscut ca “Miki Şpagă”) – foşti miniştri în Guvernul Năstase -, deşi ei sunt acuzaţi de fapte mult mai grave: luare de mită şi spălare de bani. Din membrii Comisiei juridice a Senatului face parte şi Tudor Chiuariu, chiar dacă este condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupţie.

Concret, membrii Comisiei juridice a Senatului mai cer două săptămâni pentru a studia dosarul Microsoft şi a întocmi raportul către plenul Senatului.

De dimineaţă, Ecaterina Andronescu s-a declarat în faţa jurnaliştilor „total nevinovată”, dar nu le-a spus şi de ce nu vrea să meargă în faţa procurorilor să susţină acest lucru, cu documentele pe care a arătat că le deţine şi le prezintă senatorilor.

După şedinţa comisiei, Andronescu a ieşit prima şi i-a anunţat pe ziarişti că „documentele nu erau numerotate şi semnate, aşa că şedinţa se amână”.

Întrebată dacă are emoţii, ea a răspuns: „Nu sunt emoţionată, sunt amărâtă şi revoltată că trăiesc asemenea momente”.

În tot acest timp, procurorii DNA făceau percheziţii la Ministerul Educaţiei într-un alt dosar de corupţie, în legătură cu un proiect POSDRU. Unii angajaţi ai ministerului au încercat să fugă cu laptopurile pe care anchetatorii veniseră să le ridice pentru anchetă. Unul dintre suspecţii din acest al doilea dosar este secretarul general al ministerului, Gabriel Ispas, om de încredere al Ecaterinei Andronescu.

Încă 2 săptămâni de „studiere” a dosarului

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc (PNL), a anunțat că senatorii juriști au decis să amâne cu două săptămâni discuțiile pe tema cazului Microsoft, invocând că cele 2 săptămâni de până acum nu le-au fost suficiente pentru a studia dosarul – de parcă ei l-ar judeca.

Constituţia prevede o imunitate sporită pentru foştii sau actualii miniştri parlamentari, astfel că, fără avizul Camerei din care fac parte, ei nu pot fi cercetaţi în dosare penale.

Evident că imunitatea se referă numai la declaraţiile politice, însă parlamentarii se cred mai egali în faţa legii faţă de românii de rând: cu sprijinul comisiilor juridice ale celor două Camere, deputaţii şi senatorii foşti sau actuali miniştri care sunt acuzaţi de fapte de corupţie şi-au făcut un obicei din a studia dosarul înainte de a se începe urmărirea penală împotriva lor şi de a face copii, împreună cu avocaţii lor, pentru a-şi construi apărarea.

Borbely, Vosganian şi Dobre, salvaţi de Senat

Asta în cazul în care colegii lor parlamentari decid să dea avizul pe cererea DNA de a-i cerceta. Nu s-a întâmplat aşa cu deputaţii foşti miniştri Laszlo Borbely (“Parlamentul este suveran”, invoca el), Varujan Vosganian şi Victor Paul Dobre, care au scăpat de urmărirea penală deoarece deputaţii au decis în plen că probele puse la dispoziţie de procurori nu sunt suficiente pentru ca aceştia să fie cercetaţi.

De data aceasta, DNA a trimis tot dosarul, cu cele 13 volume, atât la Senat, şi Camera Deputaţilor, cât şi la Preşedinţia României şi Parlamentul European, deoarece sunt implicaţi şi alţi 6 miniştri, dintre care 5 nu mai sunt parlamentari – deci avizul trebuie dat de şeful statului – iar unul este europarlamentar – Dan Nica (PSD).

Băsescu şi-a dat ok-ul

Preşedintele Trian Băsescu a dat deja avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul celor 5 foşti miniştri. Aceşti asunt:

  • Adriana Ţicău, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani);
  • Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani);
  • Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării (abuz în serviciu);
  • Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării (abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani);
  • Mihai Nicolae Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice (abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani).

Vreme şi Funeriu, abuz în serviciu

Dintre toţi, numai foştii miniştri Vreme şi Funeriu sunt acuzaţi de abz în serviciu. După audierea în Comisia juridică a Camerei, Vreme a declarat că este acuzat de procurorii DNA numai în legătură cu HG 460, pe care el nici nu a semnat-o.

„E semnată undeva în 2009. Eu am semnat doar actul subsecvent care are absolut toate avizele şi toate analizele de specialitate”, a precizat deputatul. Membrii comisiei au votat în favoarea ridicării imunității sale parlamentare, cu 17 voturi, un vot împotrivă și o abținere, iar două  voturi au fost anulate.

Astăzi, plenul Camerei a votat cu 146 voturi „pentru” şi 117 „împotrivă” avizul privind începerea urmăririi penale.

Andronescu: abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani

Procurorii au cerut și Senatului ridicarea imunității senatorilor:

  • Ecaterina Andronescu (abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani)
  • Șerban Mihăilescu (instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani).

De asemenea, DNA a trimis și Parlamentului European o cerere similară, în privința lui Dan Nica, europarlamentar PSD, acesta fiind suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.