311 milioane euro pentru subventionarea fermierilor

 

Guvernul a autorizat Ministerul Agriculturii, printr-o hotarare adoptata miercuri, sa contracteze un imprumut de la Trezorerie in valoare totala de 311 milioane euro, pentru plata subventiilor in agricultura. Crescatorii de bovine protestasera de dimineata in fata ministerului si pentru acest lucru, printre altele. Tinerii producatori agricoli sustin si ei revendicarile celor din zootehnie, aducand ca argument rezultatele economice ale agricultorilor, care au avut in acest an o pondere importanta in cresterea PIB, de 25%. Ei atrag insa atentia ca in aceasta pondere se regasesc si datoriile restante fata de agricultori si crescatorii de animale.

Suma totala a imprumutului aprobat de Executiv este de 1,358 miliarde lei (echivalentul a 311 milioane euro), pentru 405.000 fermieri (din circa 1 milion de agricultori beneficiari), Din aceasta, 149 milioane euro vor fi destinati avansului de 42 de euro la platile pe suprafata, iar restul pentru continuarea platilor directe, a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.

La sfarsitul lunii ianuarie, Ministerul Agriculturii va ajunge la fonduri europene absorbite de 5 miliarde de euro. In trimestrul III au fost aduse fonduri europene de 657,7 milioane euro, din care 536 milioane euro pe Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala FEADR, 120 milioane euro pe Fondul European de Garantare Agricola si 1,7 milioane euro pe Fondul European de Pescuit, iar pentru trimestrul IV sumele estimate se ridica la 700 milioane euro.

Cateva zeci de crescatori de bovine, afiliati Federatiei Agrostar, au protestat, miercuri, in fata sediului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), nemultumiti de valoarea subventiilor alocate in acest sector. \”Am cerut o subventie de 800 de lei pe cap de animal pentru acest an, dar ministerul ne-a promis doar putin peste jumatate din aceasta suma, adica 460 de lei, desi forurile europene au aprobat un plafon pentru platile complementare de 337 milioane de euro. Suma stabilita de MADR este mai mica decat cea pe care am primit-o in 2009, cand s-a ridicat la 571 lei\”, a declarat Toader Neata, presedintele Asociatiei Generale a Crescatorilor de Bovine din Romania.

Crescatorii de bovine mai cer acordarea celor 73 de euro/hectar, pentru sectorul vegetal din bugetul national ca Plata Nationala Directa Complementara, desi cifrele vehiculate de reprezentantii MADR sunt de numai 62 de euro pe hectar.

Protestatarii au amenintat ca daca nu li se vor solutiona cererile, vor bloca drumurile europene din toata tara cu animale si utilaje.

La ora protestului, ministrul Agriculturii se afla in discutii cu o delegatie a ministerului bavarez al Agriculturii, dar a declarat ulterior ca protestul nu se justifica, atat timp cat subventiile din sectorul crescatorilor de bovine au crescut cu 12 procente in acest an, de la 410 la 460 de lei pe cap de animal.

Anul trecut, platile din bugetul national in sectorul zootehnic au fost cifrate la 787,3 milioane lei si au fost alocate unui numar de 208.998 de crescatori de bovine, 34.605 crescatori de ovine si 9.650 crescatori de capre. Cuantumul platilor pe cap de bovina a fost de 410 lei, iar pentru speciile ovine si caprine, de 40 lei.

Valeriu Tabara a aratat ca delegatia bavareza le-a spus crescatorilor romani de vaci ca in Bavaria nu se acorda niciun euro subventie pentru vacile de lapte.

Pe de alta parte, proiectul bugetului de stat pe 2012 prevede reducerea bugetului Ministerul Agriculturii cu un miliard de lei, de la 15,9 miliarde lei la 14,9 miliarde lei, iar poate si acesta este motivul pentru care crescatorii de bovine s-au mobilizat la proteste.

Tinerii producatori agricoli, alaturi de crescatorii de bovine

Asociatia Nationala a Tinerilor Producatori Agricoli din Romania (ANTPAR) isi declara sustinerea fata de actiunile de protest ale crescatorilor de bovine. Daniel Botanoiu, presedintele Asociatiei, argumenteaza cu rezultatele economice ale agricultorilor, care arata ca au avut a pondere importanta in cresterea PIB, de 25%, potrivit INS, dar in aceasta pondere se regasesc si datoriile restante fata de agricultori si crescatorii de animale. “Lipsa actelor normative publicate in Monitorul Oficial  (pana la data de 30 noiembrie), care legifereaza acordarea platilor directe (SAPS si CNDP), cat si cuantumul acestora, face ca producatorii din sectorul agricol sa-si piarda in continuare din competitivitate, urmata fiind de diminuarea veniturilor si de o saracire a acestora”, sustine Botanoiu. 

Este cunoscut faptul ca platile directe incep sa fie platite, in mod regulat, cu data de 1 decembrie a fiecarui an in statele in care sectorul agricol este considerat ca fiind o prioritate nationala, mai spune el. Principalele solicitari ale producatorilor sunt legate de: acordarea platilor nationale direct complementare, elaborarea documentelor care sa permita o mai mare predictibilitate a exploatatiilor; compensarea datoriilor producatorilor cu obligatiile de plata catre bugetul de stat; diminuarea birocratiei; functionarea corecta a pietei creditului, a pietei funciare, a pietelor produselor agricole.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.