Alfa Romeo 159 si microbuze Iveco de la carabinierii milanezi

 

Prefectura provinciei Milano a donat, vineri, Primariei Sectorului 2 al Bucurestilor, 9 autoturisme Alfa Romeo 159 si 5 microbuze Iveco din partea carabinierilor milanezi, pentru omologii lor de la Politia Locala. Cu motoare de 1.900 cmc, putere de 154 cp, 16 valve si alimentare pe motorina, autovehiculele au un consum de combustibil in regim urban mult mai scazut decat Daciile Logan ale Politiei Locale a Primariei Sectorului 2, motorizate pe benzina. Potrivit edilului Neculai Ontanu, acest fapt va permite si o reducere a costurilor de exploatare a parcului auto aferent institutiei pe care o conduce.

 

Autovehiculele Alfa Romeo sunt fabricate in 2007 si sunt, potrivit primarului Ontanu, intr-o stare de functionare “excelenta”, fiind intretinute “exceptional de omologii italieni”. La fel de bune sunt si microbuzele Iveco ce s-au adaugat flotei de 30 de autovehicule apartinand Politiei Locale a Sectorului 2. “Am primit cele 14 autovehicule cu titlu gratuit, la inceputul lunii aprilie, din partea domnului Gian Valerio Lombardi, Prefectul Provinciei Milano – Italia, cu care am dezvoltat in timp, alaturi si de Primaria Orasului Milano, relatii foarte bune de prietenie si cooperare. Prin discutii bilaterale, am pus bazele a numeroase schimburi de experienta si bune practici cu privire la dezvoltarea proiectelor comune de succes in diverse domenii”, ne-a declarat Neculai Ontanu.

Este vorba, in principal, despre conlucrarea arhitectilor si urbanistilor romani cu cei italieni in dezvoltarea urbanistica si infrastructura, despre participarea specialistilor milanezi la realizarea unor proiecte importante in domeniul infrastructurii rutiere si a parcajelor din Sectorul 2 si din tot Bucurestiul, precum si despre perfectionarea activitatii Politiei Locale a Sectorului 2. Cat despre transferul fara plata oferit de prefectul din Milano, Ontanu sustine ca “vine intr-un moment cat se poate de benefic pentru noi, in conditiile in care parcul auto pe care il avem indeplineste norma de scoatere din functiune.

La festivitatea de primire a donatiei, desfasurata la sediul Administratiei Locale a Sectorului 2, au fost prezente cadre de conducere din Politia Romana, precum si consulul general al Romaniei in Italia, Tiberiu Mugurel Dinu. Evenimentul a fost precedat de o demonstratie la care au participat inca 16 mijloace auto ale Primariei Sectorului 2, respectiv 10 masini de politie si 6 ambulante.

 

La Ministerul de Interne

Inainte de preluarea autovehiculelor Alfa Romeo si Iveco, ministrul Traian Igas a primit la sediul Ministerul Administratiei si Internelor intreaga delegatie Italiana, insotita de primarul Neculai Ontanu. Ministrul a precizat ca bunele relatii de cooperare dintre cele doua state sunt dezvoltate in baza Parteneriatului Strategic Consolidat, iar MAI “va incuraja si sprijini incheierea de acorduri de cooperare intre autoritatile publice locale din Italia si cele din Romania”.

Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale din Romania are ca model legislatia similara din Italia, a mentionat, la randul sau, Gheorghe Emacu, secretar de stat in MAI, argumentand ca “actele normative ale Italiei au fost gandite foarte bine de legiuitorii din peninsula”, iar modelul si experienta administratiilor acestei tari “sunt de un real folos pentru noi”.

Prefectul Provinciei Milano, Gian Valerio Lombardi, a subliniat ca sistemul administrativ se afla in curs de reformare si de descentralizare si in Italia, iar in aceste conditii, institutia prefectului are un rol foarte important de mediere si de-a gasi, in acest sistem, cele mai bune variante de aplicare a descentralizarii.

Primarului Neculai Ontanu a dus delegatia Italiana si la presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ocazie cu care oficialitatile au analizat modul de organizare si functionare a institutiilor statului dintre cele doua tari si au dezbatut o serie de proiecte comune aflate in derulare sau care urmeaza sa se implementeze in viitorul apropiat.

 

Colaborare romano-italiana in urbanism si infrastructura

In cadrul intalnirilor din ultimii doi ani cu oficialitati din Italia, Neculai Ontanu a abordat si situatia comunitatii romanesti de la Milano. Potrivit edilului, este o comunitate numeroasa, pentru care Consulatul General al Romaniei de la Milano si autoritatile locale italiene depun permanent eforturi pentru depasirea barierelor lingvistice si integrarea romanilor in activitatile curente din peninsula. “Cetatenii romani din Italia isi desfasoara activitatea profesionala in varii domenii, aducandu-si un aport substantial si in dezvoltarea proiectelor Orasului Milano. Pentru a sprijini aceste persoane si pentru a dezvolta proiecte comune importante, in ultimii doi ani am intensificat relatiile de cooperare dintre administratiile publice din cele doua orase”, ne-a precizat edilul.

De asemenea, el a amintit “excelentele relatii de cooperare cu doamna Letizia Moratti, Primarul orasului Milano. “Legaturile directe dintre Consultatul General al Romaniei in Italia, Prefectura si Primaria din Milano au dus la reducerea tensiunilor ce puteau aparea in randul comunitatilor din Milano si la sprijinirea romanilor care au ales sa se mute cu familii cu tot in peninsula pentru a munci. Astfel, cei peste 350.000 de romani stabiliti in aceasta localitate importanta a Italiei au gasit un veritabil sprijin in autoritatile locale, pentru integrarea lor in comunitatea italiana”, ne-a mai spus Ontanu.

Primarul Sectorului 2 sustine ca a constatat “la fata locului” ca Milano este un oras in plina dezvoltare, care investeste puternic in infrastructura si urbanism, mai ales ca in 2015 va fi gazda Expozitiei Mondiale, similara cu cea de anul trecut la Shanghai, Beijing.

In ceea ce priveste profesionalizarea Politiei Locale si dotarea ei cu tehnica performanta, edilul Sectorului 2 a amintit de sprijinul constant pe care il primeste din partea Prefecturii din Milano, precum si de experienta bogata pe care pe care o detin organismele similare din Italia in lupta cu infractionalitatea.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.