Atentie la viroze!

 

Racirea vremii cu 8 grade sub limitele normale acestei perioade a dus la cresterea cu 17% a cazurilor de viroze, comparativ cu perioada similara din 2010. Astfel, peste 87.000 de cazuri de infectii respiratorii si afectiuni clinice compatibile cu gripa au fost inregistrate in perioada 3-9 octombrie.

Sistemul sentinela de supraveghere a infectiilor respiratorii si a gripei si-a inceput activitatea in 3 octombrie, iar in prima saptamana de supraveghere nationala au fost inregistrate 108 cazuri de afectiuni clinice compatibile cu gripa, fata de 14 cazuri inregistrate in perioada 3-9 octombrie 2010, potrivit Institutului National de Sanatate Publica prin Centrul National de Supraveghere al Bolilor Transmisibile. Din totalul celor 108 cazuri, 12 au necesitat internare. De asemenea, in ultima saptamana au fost inregistrate 27.716 cazuri de pneumonii cu 2.083 internari, 59.678 cazuri de infectii acute pe cai respiratorii superioare cu 1.997 de internari.

In aceeasi perioada, rata consultatiilor realizate de medicii de familie a fost de 5,6%, cu ponderea cea mai mare la grupa de varsta 50-64 de ani, iar cea a vizitelor la domiciliu de 0,2%, cele mai multe la persoane peste 65 de ani. Numarul total de concedii medicale de scurta durata acordate in saptamana precedenta a fost de 491, totalizand 2.612 zile.

Cea mai buna preventie este vaccinul antigripal, dar trebuie stiut ca isi face efectul la doua saptamani de la administrare. Multi prefera insa vaccinul homeopat, care se gaseste si el in farmacii si da rezultate bune. Indiferent de optiune, masura preventiva trebuie luata, pentru ca a ne imbraca mai gros nu ne fereste de gripa.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.