Autostrada Comarnic-Brasov, din nou la licitatie

 

Premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa finalizeze, pana la 1 martie, lista proiectelor pe care le vor derula in regim de parteneriat public-privat, precizand ca se refera in principal la domeniul transporturilor, pentru reluarea construirii autostrazii Comarnic-Brasov si tronsonului Sibiu-Pitesti.

 

Ministerul Transporturilor a anuntat, in septembrie 2010, ca vrea sa scoata din nou la licitatie, in 2011, construirea tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, in regim de concesiune. Consortiul Vinci (Franta) – Aktor (Grecia) a anuntat, in luna aprilie a aceluiasi an, ca a renuntat, prin denuntarea unilaterala, la contractul de constructie in concesiune, in valoare de 1,5 miliarde euro, a tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov. Potrivit grupului Ellaktor, din care face parte compania de constructii Aktor, contractul a fost anulat deoarece statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a condus la imposibilitatea de a obtine finantare.

Tronsonul de autostrada avea ca termen de realizare anul 2014. Dupa finalizarea lucrarilor, statul roman ar fi platit in 26 de ani, in total 4,8 miliarde de euro. Intre timp, a fost aprobata Legea parteneriatului public privat, astfel ca autoritatile se asteapta ca lucrurile sa fie clare in privinta licitatiei. Reamintim ca Emil Boc a invitat oamenii de afaceri chinezi sa investeasca in Romania intr-o serie de proiecte care vor fi realizate in parteneriate public privat, precum autostrazile Comarnic-Brasov si Sibiu-Pitesti. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.