Banca Mondiala: Un sfert din companiile de stat sunt de facto in faliment. Basescu: Nu le dam pe gratis

 

Un sfert dintre cele 760 companii de stat sunt neperformante, cu active neviabile si intrate \”de facto\” in faliment, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale. Presedintele Traian Basescu sustine ca este adept al privatizarii, dar nu a vanzarii cu orice pret.

Printre companiile falimentare se numara RADET, CFR SA, Oltchim, CFR Marfa, Termoelectrica, Compania Nationala a Huilei, CET Iasi, Electrocentrale Oradea, CET Brasov si Apaterm RADET. Daca s-ar inchide, circa 116.000 de angajati ar putea ramane fara loc de munca. Datele releva ca situatia dezastruoasa s-a perpetuat pana la sfarsitul anului trecut. De atunci insa, lucrurile s-au mai schimbat. Guvernul a convenit cu FMI o formula “de incercare”: managementul privat. Criticata de multi, solutia este considerata de Traian Basescu drept cea mai buna in situatia de fata.

Potrivit studiului Bancii Mondiale, companiile falimentare insumeaza 24% din numarul total de 413.859 de angajati ai mastodontilor de stat. Au acumulat 60% din valoarea totala a arieratelor si primesc de la buget 18% din totalul subventiilor. La nivel national, companiile de stat au generat 11% din valoarea adaugata bruta, dar arieratele lor au insumat 28 miliarde lei, echivalentul a 5,5% din PIB.

Pe lista companiilor aflate \”de facto\” in faliment si considerate neaviabile sunt incluse RADET, CFR SA, Oltchim, CFR Marfa, Termoelectrica, CN Huilei, CET Iasi, Electrocentrale Oradea, CET Brasov si Apaterm.

Pe de alta parte, CFR Calatori, RADET Constanta, Regia de Termoficare Craiova, Regia de Transport Timisoara, Regia de Transport Brasov, Romavia, Regia de Drumuri Valcea, Urbis, Braicar si Cuprumin se afla in stare de faliment, dar sunt deocamdata considerate viabile. Alte companii neviabile, dar ale caror probleme pot fi rezolvate sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Fortus, Goscom, Hidro Prahova, Romarm-filiala Uzina Mecanica Bucuresti, SN Imbunatatiri Funciare, Ecoterm, Confort Urban, Regia Domeniului Public Cluj-Napoca.

O misiune comuna a reprezentantilor FMI, Bancii Mondiale si Uniunii Europene se va afla la Bucuresti pana in 7 noiembrie, iar una dintre temele de discutie va fi managementul privat al unora dintre aceste companii – Posta Romana, CFR Marfa, Oltchim si Tarom pana la sfarsitul lui ianuarie 2012. O alta tema de discutie va fi vanzarea unor pachete minoritare de actiuni la companiile de stat. FMI admite ca, pentru acest proces, conditiile de piata s-au inrautatit, dar sustine ca acest tip de privatizare terbuie sa continue, iar Guvernul trebuie sa ia in calcul vanzarea unor pachete majoritare de actiuni, pentru a atrage investitori interesati.

 

Privatizarea, experienta dureroasa

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca este adept al privatizarii, dar nu al vanzarii companiilor cu orice pret. \”Eu sunt de acord si cu FMI, si cu UE, care insista pentru privatizari. Sunt un adept al privatizarilor, dar nu un adept al datului gratis. De aceea, optiunea mea a fost management privat, care intai sa faca societatea privatizabila, pentru ca apoi sa poata fi vanduta. Daca putem sa privatizam pe valori corecte, sunt un adept al privatizarii. Cu experienta Petrom, spun ca incercam sa vedem daca obtinem pretul corect\”, a spus Basescu, la TVR.

Seful statului a amintit ca, din privatizarile de pana acum, toti banii au fost directionati catre consum si fonduri sociale. \”A fost rau ca nu am dus niciun ban din privatizare in niciun kilometru de autostrazi. I-am dus in consum si in fonduri sociale\”, a mai spus Basescu.

El a adaugat ca unele companii de stat au intrat intr-un program de restructurare, astfel ca nu mai sunt chiar dezastru. In ultima scrisoare de intentie convenita cu FMI, Guvernul a redus lista companiilor de stat ale caror pierderi trebuie avute in vedere la calculul deficitului bugetar de anul viitor, de la 30 la doar 10 societati, prin scoaterea din evidenta a aeroporturilor si CET-urilor locale.

 

CFR SA si-a redus cu 55% pierderile

 

CNCF “CFR” SA informeaza joi, intr-un comunicat, ca si-a redus pierderile in primele 9 luni la 262.481.296 lei, ceea ce inseamna o scadere cu 55,05%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand acestea au fost de 583.922.163 lei.

De asemenea, cheltuielile companiei s-au redus cu 24,47% in primele noua luni, iar cifra de afaceri a crescut cu 6,44%, in trimestrul III 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010. “Prin continuarea programului de eficientizare a activitatii, CNCF “CFR” SA urmareste respectarea angajamentelor Guvernului Romaniei cuprinse in Scrisoarea de Intentie, semnata cu Fondul Monetar International si Memorandumul de Intelegere cu Uniunea Europeana”, precizeaza compania intr-un comunicat.

La inceputul anului, CFR SA se situa in topul companiilor de stat cu cel mai mare volum de arierate, in valoare de 5,1 miliarde lei. Ea era urmata de CN Huilei (4,8 miliarde lei), Termoelectrica (3 miliarde lei), Oltchim (1,1 miliarde lei), CNADNR (1 miliard lei), CFR Marfa (906 milioane lei), CFR Calatori (555 milioane lei), CFR Electrificare (537 milioane lei) si Electrocentrale Bucuresti (535 milioane lei). Datoriile au fost accumulate, in principal, fata de furnizori si buget.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.