Basescu: “Refuzul Olandei de a ne primi in Schengen, decis de partide extremiste”


 

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la ceremonia de investitura in functia de ministru al Muncii a Sulfinei Barbu, ca refuzul Olandei de a vota pentru aderarea Romaniei in spatiul Schengen a fost decisa de partide extremiste.

 

“(…) Vreau sa intelegeti si faptul ca Europa este destul de framantata si, dupa cum vedeti, s-a ajuns la situatia in care partide extremiste iau decizii guvernamentale. Este, cred eu, un moment de raspantie al Europei, si m-as intreba care ar fi fost reactia fata de Guvernul Romaniei daca Partidul Romania Mare ar fi conditionat o masura corecta la nivel European”, a spus seful statului.

Reamintim ca Guvernul olandez a decis, vineri, sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, iar Finlanda a decis si ea, dupa cateva ezitari, sa se alature acestei pozitii inflexibile. Romania si Bulgaria si-au incheiat pregatirea tehnica pentru aderarea la spatiul Schengen, fapt recunoscut si de rapoartele expertilor europeni, insa motivele olandezilor si finlandezilor se leaga de aceeasi problema a coruptiei, pe care Romania nu reuseste sa o stopeze. Reamintim ca, in ultimele luni, Romania si Bulgaria au reusit, cu ajutorul presedintiei poloneze a UE, sa schimbe pozitia intransigenta a altor tari ca Franta si Germania, care se opuneau si ele aderarii.

Descinderile din februarie ale Directiei Nationale Anticoruptie in vamile romanesti, soldate cu peste 200 de vamesi si politisti de frontiera trimisi in judecata pentru luare de mita in forma continuata, s-au blocat in justitie. Astfel, aproape toti cei anchetati in libertate au revenit la vechile locuri de munca din vami, intrucat legea le permite sa ramana pe functie pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti. Si, desigur, sa incaseze si salariile. Acest fapt nu a scapat olandezilor, si nici finlandezilor, astfel ca, vineri, o purtatoare de cuvant a ministrului olandez al imigratiei, Geert Leers, a spus franc, pentru AFP, ca Olanda se va opune in continuare intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, “fie si partiala”.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.