Basescu: Vom absorbi 6 miliarde de euro

Romania va aborbi anul viitor 6 miliarde de euro din fondurile structurale, chiar daca “scepticii sustin ca vor fi doar 4 miliarde”, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, la conferinta “Analysing Romania\’s future economic potential”, organizata de grupul “The Economist”. Seful statului a spus ca la sfarsitul lui 2012 vor ramane in plata circa 1,1 milioane de bugetari, iar noua lege a asistentei sociale va elimina una din caile de mituire a populatiei la alegeri. Astfel, vor ramane mai multi bani la investitii – domeniu care a intregistrat anul acesta o crestere “fragila, dar constanta”. Cat priveste prioritatile prinse in viitorul buget, infrastructura in transporturi este printre primele.

\”O spun in fata dvs: obiectivul este 6 miliarde, si-i vom absorbi, pentru ca stiu foarte bine cum s-a modificat mecanismul de absorbtie si cred ca avem sanse foarte mari sa absorbim 6 miliarde si nu 4, atat cat spun scepticii. Sigur, optimistii spun 8 miliarde, pentru ca atat este alocarea pentru anul viitor. Eu spun 6, incercand ca orice presedinte sa fac o mediere intre optimisti si pesimisti. Absorbtia de 6 miliarde ne permite o crestere economica certa de peste 1,5%, chiar daca stim previziunile tot mai negre sau tot mai pesimiste pentru principalele noastre piete din UE. Stiti foarte bine, principalele piete sunt Germania, Franta, Spania, Italia\”, a spus seful statului.

Traian Basescu a mai spus ca, potrivit anuntului Eurostat de miercuri, Romania este tara care in 2010 a avut cel mai mare procent din PIB destinat investitiilor, adica 5,9%. “Cresterile economice din trimestrele 1, 2 si 3 din 2011 – nu as spune mari, ci fragile, dar constante – ne arata ca acordarea unui procent important din resursele bugetului de stat catre investitii reprezinta o solutie de generare de crestere sanatoasa, durabila, iar, pe de alta parte, reprezinta o solutie de mentinere a locurilor de munca si chiar de creare a unor locuri de munca. Aceasta este si explicatia pentru care Romania are un somaj cu mai bine de doua procente sub nivelul mediu al UE\”, a precizat el.

Seful statului a explicat  ca \”bugetul pe 2012 nu vizeaza numai investitii, ci si accelerarea procesului de reducere a dependentei Romaniei de imprumuturile externe”. “De aceea se face un salt destul de puternic de la un deficit de 4,4% anul acesta la un deficit de 1,9% anul viitor. Sigur, este un salt care pare greu de realizat, mai ales ca si planificarea cresterii economice a fost prudenta. O crestere de numai 1,5% anul viitor, insa avand un argument puternic, daca anul acesta utilizarea de fonduri structurale se va ridica la circa 1-1,5 miliarde de euro, anul viitor este planificata prin bugetul de stat o absorbtie de 6 miliarde\”, a repetat presedintele.

Un milion de bugetari

Seful statului a mai spus ca Romania va continua in 2012 politica reducerii costurilor de functionare a statului, a costurilor nejustificate legate de asistenta sociala, dar si a diverselor beneficii generate de nevoile electorale. “In obiectivul nostru de degrevare a costurilor de functionare a statului de anul trecut, de la 1 ianuarie si pana luna trecuta numarul de salariati bugetari s-a redus cu 180.000, intr-un proces la inceput mai brutal, pe urma mai lent, dar consecvent, cu cifre de peste 5.000 de persoane pe luna. Acest proces va continua, Romania urmand sa isi fixeze numarul de salariati la stat in jurul a 1,1 milioane, coborand de la 1,4 milioane, pana la sfarsitul anului 2012. Sigur, procesul gradual de reducere a personalului se desfasoara in momentul de fata mult mai putin dureros decat in ruptura din mai 2010, dar el este un proces care continua si, as spune, continua destul de echilibrat, cu cresterea numarului de locuri de munca in activitatile economice directe, locuri de munca generate in primul rand de industrie, servicii si investitiile bugetului de stat”, a anuntat Basescu.

Gata cu mita la vot

Cat priveste reforma sistemului de protectie sociala, seful statului a precizat ca “Romania are astazi 54 de programe nationale de acordare a asistentei sociale, care costa 19 miliarde de lei anual”, dar se declara multumit de aprobarea, miercuri, a noii legi in domeniu. “Slava Domnului, ieri a trecut prin Parlament si legea care reduce numarul de programe nationale la 9, de la 54, urmand sa se faca o gestionare corecta a alocarii resurselor pentru suport social acelora care intr-adevar au nevoie, si nu prin sistemul care a functionat pana nu demult, inainte de alegeri. Toate guvernele au mai inventat niste facilitati pentru populatie, destinate sa mituiasca votantii in preajma alegerilor si sa se utilizeze banii publici pentru a se castiga voturi. Aici vreau sa fiu foarte sincer si direct, chiar daca voi supara pe cineva: Romania a descoperit aceasta practica in ultimii 5 ani; in Europa civilizata se practica demult, iar acum si Europa civilizata plateste factura acestui mod de a face politica cu bani publici”, a acuzat presedintele.

Infrastructura in transporturi, prioritate

Traian Basescu a mai spus ca a fost stabilit un set de prioritati nationale “convergente cu obiectivele instrumentelor europene de atingere a obiectivelor pentru 2020”. Infrastructura de transport este una dintre ele “fie ca vorbim de autostrazi, de cai ferate sau de infrastructura de transport a energiei electrice sau a gazelor”. “Ceea ce se intampla in aceste zile nu poate decat sa confirme ca nu sunt doar prioritati stabilite pe hartie, ci alocarile de resurse financiare – de la bugetul de stat si de la Uniunea Europeana. Sunt in crestere – imi permit sa spun – spectaculoasa fata de anul 2008, spre exemplu”, a precizat presedintele.

Un alt dobiectiv major intern, complementar cu obiectivele la nivel european, este legat de agricultura – cu dezvoltarea rurala, ce cuprinde infrastructura si serviciile, cu dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, care sa valorifice productia agricola cat mai aproape de mediul rural, cu cresterea randamentelor si a productivitatii, dar si cu marirea retelelor de depozitare si de comercializare a productiei.

Alta prioritate este energia, iar aici seful statului a precizat ca Romania este “departe de a fi un stat cu o puternica dependenta de importuri de energie”. “Ne producem 100% necesarul de energie electrica, producem 75% din necesarul de gaze, producem aproape tot atat din necesarul de titei din productie interna. Deci, suntem o tara mai putin dependenta decat in multe alte state din Uniunea Europeana”, a afirmat Basescu.

Baietii destepti, de neclintit

El a mai spus ca problemele pe care le avem la acest capitol sunt “in zona pietelor functionale de energie – si aici trebuie sa dam o atentie deosebita liberalizarii acestor piete”. “Iar povestea celebrilor baieti destepti este una careia, ca sef de stat, nu am reusit sa ii pun capat, daramite cei care erau la niveluri mai jos. Probabil ca, odata intrata in zona de analiza a Digi Competition de la Bruxelles, vom primi un sprijin consistent in rezolvarea acestui tip de probleme”, spera presedintele.

Un alt obiectiv in zona energetica este restructurarea companiilor energetice, “care este un program prioritar in desfasurare in momentul de fata, fie ca vorbim de restructurare din punct de vedere al personalului sau de restructurare din punct de vedere al organizarii administrative si tehnice a companiilor din sectorul energetic, fie ca ne referim la producatorii de electricitate sau la furnizorii de materii prime, cum ar fi cei din minerit”.

Traian Basescu a amintit ca la inceptul anului s-a dat in folosinta interconectorul cu Ungaria, “ceea ce inseamna ca putem importa gaze din Norvegia, de exemplu”. El a mai spus ca interconectorul cu Bulgaria este in curs de realizare. Pe de alta parte, obtinerea de energie regenerabila este o prioritate. “Facilitatile oferite de statul roman le depasesc cu mult pe cele oferite de UE. Cert e ca ne vom metine politica de stimulare a investitiilor in energii regenerabile”, a precizat el.

Valorificarea potentialului turistic al Romaniei este o alta prioritate, iar Basescu a spus ca nu poate pierde ocazia de a multumi printului Charles ca ne-a oferit sprijinul in promovare.

Avertisment la banci

“Vreau sa cred ca anuntul facut de Banca Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital a fost ori o eroare ori o reducere a efectelor. Nu am vrea sa le aducem aminte prietenilor nostri europeni cat au conditionat admiterea in UE de privatizarea sistemului bancar. Mesajul meu e ca ati obtinut profituri uriase, iar daca va veti pregati sa lasati economia romaneasca fara finantare in timp de criza va fi un act lipsit de fair-play in relatia cu Romania. Nu cred ca vom fi pusi, noi tarile care am venit mai tarziu in UE, sa platim factura lacomiei sistemelor bancare. S-au creat mecanisme de capitalizare a bancilor si apelul meu e sa apelati la aceste mecanisme, nu sa sugrumati economia romaneasca”, a atras atentia Traian Basescu.

Previziuni pentru 2030: La cumparaturi cu TGV de la Constanta la Londra

Cat priveste Romania anului 2030, presedintele s-a declarat optimist, spunand ca romanii vor putea pleca cu TGV de la Constanta la Paris, iar de acolo prin Canalul Manecii la Londra, pentru cumparaturi, si apoi vor reveni la Bucuresti tot cu TGV. Aceasta a fost una dintre previziunile lui Traian Basescu, atunci cand moderatorul conferintei economice i-a solicitat sa contureze Romania de peste 20 de ani.

Seful statului a spus ca in 2030 Romania va fi o tara care va furniza mancare pentru export, pentru ca are un potential agricol urias care nu este inca valorificat, o tara care va fi un paradis pentru turism, daca va reusi sa mentina cele 30% din padurile virgine pe care le are in prezent si cei peste 6.000 de ursi pe care ii are in Carpati, precum si capra neagra. \”O tara in care populatia va fi mai mica, vom fi doar vreo 16 milioane, o tara cu o populatie imbatranita – vedeti ca nu o vad numai in roz -, si aici poate vom gasi solutii sa crestem natalitatea, solutii care nu sunt neaparat financiare, va trebui sa gasim si altceva. De asemenea, vad o tara in care vom putea pleca cu TGV de la Constanta la Paris si, trecand prin Canalul Manecii, sa ajungem la Londra. Ne facem cumparaturile in City-ul britanic sau utilizam cartile de credit in City-ul britanic si venim inapoi la Bucuresti, tot cu TGV. O vad ca pe o tara care se va aseza serios pe pozitia a saptea din UE, pentru ca este a saptea ca marime si ca populatie, dar este departe de a fi saptea in ceea ce priveste competitivitatea\”, a conchis seful statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.