Bulgaria a oprit rafinaria Lukoil

 

Guvernul bulgar a retras licenta de operare a depozitului de produse petroliere Neftochim Burgas si a terminalului petrolier Rosenet, ambele proprietati ale companiei Lukoil Bulgaria, iar biroul vamal a blocat vanzarile de produse petroliere din cauza unor probleme legate de taxe. In aceste conditii, importurile de combustibil din Romania ar putea creste.

 

Compania nu a reusit sa instaleze ehipamente adecvate de masurare si sa le conecteze cu autoritatile vamale. Potrivit Novinite, Agentia Vamala deruleaza un inventar complet al companiei, cel mai mare importator de combustibili in Bulgaria, verificand cantitatea disponibila in depozite pentru a calcula valoarea accizelor datorate de Lukoil. Dupa plata integrala, companiei i se va permite sa reia vanzarile de combustibili, insa pana la momentul respectiv aceasta va putea comercializa doar cantitati din afara rafinariei.

Licentele ar putea fi reactivate in doua-trei luni, dupa ce rafinaria va intruni cerintele. Autoritatile au avertizat in trecut rafinaria sa instaleze echipamentele cerute pana la sfarsitul lunii iunie. Reprezentantii Lukoil au declarat ca lucreaza la aceasta problema, dar nu pot finaliza procesul inainte de sfarsitul anului.

Rafinaria este unul dintre cei mai mari contribuabili din Bulgaria si vinde aproximativ 50% din productie pe piata locala. Oficialii bulgari sustin ca trebuie sa arate ca atat companiile mari, cat si cele mici sunt egale in fata legii, si toti ar trebui sa o respecte\”.

Ministrul bulgar al Finantelor, Simeon Diankov, a declarat, miercuri, ca nu asteapta un deficit de combustibil, deoarece in conditiile pietii comunitare, Bulgaria poate sa importe carburanti din intreaga Uniune Europeana. In Bulgaria exista peste 420 de importatori de carburanti, care ar putea sa acopere usor cererea pe piata din Bulgaria. Autoritatile bulgare au anuntat ca toti ceilalti retaileri de combustibili si-au echipat depozitele conform standardelor. Biroul vamal din Bulgaria estimeaza piata gri a combustibililor la circa 30% din total.

Rafinaria detinuta de Lukoil in Bulgaria exporta 50% din productie, in special in tarile vecine. Acest lucru ar putea duce la cresterea importurilor de combustibil din Romania. In situatia creata, Rompetrol Bulgaria este gata sa majoreze cantitatile importate daca acest lucru ar fi necesar, se arata intr-un comunicat al companiei. “Dorim sa-i asiguram pe clientii nostri ca ultimele evenimente de pe piata bulgara nu se vor reflecta in nici un fel asupra calitatii serviciilor oferite de Rompetrol Bulgaria”, sustine compania. Rompetrol Bulgaria ii asigura pe clientii sai ca livrarile din rafinaria Petromidia sunt stabile si nu se asteapta nici un fel de probleme. Conducerea companiei isi exprima convingerea ca guvernul bulgar si compania Lukoil vor gasi prin dialog o solutie prin care va fi respectata legea, care este valabila pentru toti. (M.S.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.