Canicula a ucis 7 persoane in Constanta. In tara, peste 10.600 de apeluri la Salvare si SMURD

 

La Spitalul Judetean din Constanta, si-au pierdut viata, in ultimele trei zile, sapte persoane, ajunse aici cu sindrom hipertermic, dupa ce s-au expus la soare la ore nepotrivite sau au lucrat intr-un mediu cu temperaturi extrem de ridicate, in timp ce, in tara, Serviciile de Ambulanta si SMURD au inregistrat 10.671 de apeluri.

Potrivit directorului Directiei de Sanatate Publica din Constanta, Constantin Dina, in perioada 6 – 9 august, s-au prezentat la Serviciul de Urgenta 13 persoane, cu sindrom hipertermic, avand temperaturi de peste 40 de grade. Dintre acestea, sapte au murit in unitatea medicala. Niciunul nu este turist, ci din Constanta. \”Majoritatea persoanelor decedate aveau varste de 60 – 75 de ani si afectiuni asociate, dar au fost si doua cazuri la barbati tineri, de 38 de ani, respectiv, 31 de ani, care lucrau in conditii de temperaturi foarte inalte\”, a declarat Dina. Barbatul de 38 de ani lucra pe unul dintre santierele autostradei Cernavoda – Constanta, iar cel de 31 de ani era bucatar, iar cand i s-a facut rau prepara carne la gratar.

Masa de aer tropical ce domina estul tarii de mai bine de o luna face ca briza marii sa nu reuseasca sa aduca racoarea mult dorita. Indicele Temperatura – Umezeala depaseste 80 de unitati, stresul termic devenind insuportabil. Si in Bucuresti face ravagii canicula, la Serviciul de Ambulanta fiind inregistrate aproape 3.000 de solicitari in ultimele doua zile si jumatate. Dintre acestea, 1.524 au fost urgente, iar dintre acestea 108 pentru cazuti in strada si 281 de lipotimii si sincope. Pe tara, Serviciile de Ambulanta si SMURD au inregistrat 10.671 de apeluri, din care 277 pentru cazuti in strada. Medicii recomanda populatiei sa nu stea la soare intre orele 10.30 si 18.00, sa nu consume alcool si sa se hidrateze corespunzator. Temperaturile exterioare sunt de 36-38 de grade la umbra, insa la soare ajung la peste 44 de grade Celsius.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.