Carburantul Politiei, evaporat

 

Peste 65 de tone de motorina si benzina au disparut din unitatile Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), cauzele fiind in prezent anchetate de procurori. Asa cum anunta ministrul Traian Igas la Oradea, la sfarsitul saptamanii trecute, Directia Generala de Audit din MAI a verificat din ordinul sau, in perioada 14-18 noiembrie, stocurile de carburanti, evidenta contabila si inventarierea motorinei si benzinei in 182 de unitati ale inspectoratelor de politie, de frontiera, ale jandarmeriei si ale celor pentru situatii de urgenta.  La randul sau, seful Politiei Romane, chestor Liviu Popa, spunea tot atunci ca Politia Romana cheltuieste lunar numai pe benzina circa 2 milioane de euro si tot mai exista \”plangaciosi\” care spun ca nu le ajunge. Or, daca s-a descoperit acum ca benzina si motorina se volatilizeaza cu zecile de tone chiar de la politie, de ce am avea pretentie ca lucrurile sa stea altfel la alte institutii ale statului. 

Verificarile s-au facut la 182 de structuri apartinand tuturor inspectoratelor de arma (Politie, Jandarmerie, IGSU, IGAv etc). Recordul la \”evaporarea\” carburantului il detine IPJ Tulcea, cu 24,3 tone de benzina si 8 tone motorina lipsa la control. In acest caz, ministrul Administratiei si Internelor a ordonat Directiei de Control din cadrul IGPR sa faca cercetari in vederea stabilirii faptelor ce au condus la prejudicierea patrimoniului IPJ Tulcea.

De asemenea, s-au constatat lipsa a 13,34 tone benzina si 3,5 tone motorina la IPJ Arad, cauza fiind cercetata de Parchetul de pe langa Tribunalul Arad. La ISU Sibiu s-a descoperit ca nu mai exista 0,9 tone benzina si 9,16 tone motorina, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj. La IPF Timis s-au volatilizat 0,8 tone benzina, cazul fiind in cercetarea organelor unitatii.

Si la ISU Brasov au disparut 2 tone benzina si 3,76 tone motorina, fiind sesizat Parchetul Militar Brasov. Purtatorul de cuvant al ISU Brasov, Ciprian Sfreja, invoca o posibila fisura in rezervoare sau alte cauze, spunand ca \”deocamdata nu se pune problema unui furt\”. Dimpotriva, o comisie interna a inspectoratului a facut in cursul lunii ianuarie o inventariere a combustibilului din stocul ISU si a constatat lipsa tonelor de benzina si de motorina, care, conform procedurilor interne, a fost sesizata la Bucuresti si la Parchetul Militar Brasov.

Totodata, s-au constatat deficiente in tinerea si inregistrarea in contabilitate a cantitatii de carburanti, in modul de executare a inventarierilor lunare, precum si a modului de depozitare a carburantilor.

Ministrul Traian Igas a dispus structurilor de specialitate si inspectoratelor generale masuri administrative si organizatorice pentru remedierea deficientelor constatate si pentru stabilirea responsabilitatilor, se arata intr-un comunicat al MAI.

Ei se jura ca nu fura

Seful MAI declara saptamana trecuta, la Oradea, ca a dispus controalele la inspectoratele judetene de politie, la cele de frontiera, la jandarmerie si la cele pentru situatii de urgenta dupa ce a constatat ca \”intr-un judet, cei de acolo depozitasera o cantitate mare de combustibili, zeci de tone, la o societate comerciala aflata in lichidare judiciara si care era cercetata de Serviciul de Investigare a Fraudelor\”.

Tot atunci, seful Politiei Romane, Liviu Popa, a declarat ca \”lunar, noi cheltuim numai pe benzina circa 1,8-2 milioane de euro\”. \”Sigur ca pot veni multi plangaciosi care pot spune ca nu le ajunge benzina, dar eu i-as pune pe toti sa jure cu mana pe inima ca au folosit corect resursele pe care le au la dispozitie\”, a  afirmat chestorul Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.