Cod galben de furtuna in toata tara. Oamenii sunt sfatuiti sa stea in casa, soferii sa amane deplasarile

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta le recomanda cetatenilor sa inchida toate ferestrele locuintelor si sa evite parasirea casei, iar conducatorilor auto sa nu isi parcheze masinile in apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare sau constructiilor ce se pot prabusi – inclusiv imobilelor aflate in constructie -, pe timpul avertizarii meteo de cod galben din acest week-end, valabila de sambata, ora 14:00, pana duminica, ora 9:00.

Centrul INFOTRAFIC al Politiei Rutiere ii sfatuieste pe conducatorii auto sa evite sa plece la drum in perioada atentionarii meteorologice. Daca deplasarea nu poate fi amanata, acestia trebuie sa-si sporeasca prudenta mai ales la intrarile si iesirile din tronsoanele impadurite, in zona podurilor sau la incrucisarile cu autovehiculele de gabarit mare. Rafalele de vant laterale modifica tinuta de drum a masinilor, cu atat mai mult cu cat viteza este mai mare.

\”Echipajele de politie rutiera sunt pregatite sa se deplaseze de urgenta in zonele in care se vor semnala acumulari mari de apa pe partea carosabila; de aceea, ii sfatuim pe soferi sa respecte indicatiile acestora\”, informeaza Politia Rutiera.

In conditii de ploaie sau grindina este necesar sa se adapteze viteza in functie de starea carosabilului si de vizibilitate, sa se mareasca distanta in mers intre autovehicule si sa se foloseasca luminile de intalnire.

Conducatorii auto surprinsi de astfel de fenomene meteorologice extreme sunt sfatuiti sa opreasca in locuri special amenajate, cat mai departe de copaci, indicatoare rutiere, panouri publicitare etc.

In privinta celorlalti cetateni, daca deplasarea in afara locuintelor este absolut necesara, nu trebuie sa atinga stalpi sau fire electrice cazute la pamant, sa nu treaca prin apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare sau constructiilor aflate in constructie. In plus, trebuie ocolite baltile produse in zona firelor electrice cazute la pamant, deoarece exista pericolul de electrocutare.

Furtuna puternica produsa joi seara in Bucuresti, in jurul orei 22:30, a smuls din pamant 25 de copaci din Sectorul 6, a avariat masini, a inundate strazi si a doborat un stalp de inalta tensiune in cartierul Berceni, pe Drumul Gazarului.

Rafalele puternice de vant, insotite de tunete si fulgere, precum si aversele cu caracter torential au afectat liniile de comunicatii si circulatia rutiera.

 

Inundatii la ses, lapovita si ninsoare la munte

Administratia Nationala de Meteorologie atentioneaza ca vor fi averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului si cu aspect de vijelie si grindina. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata incepand din vestul si sud-vestul tarii, apoi si in restul teritoriului.

Atentionarea meteo este dublata de o avertizare de inundatii, emisa de hidrologi. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp – mai ales in Banat, Oltenia, precum si in zonele de deal si de munte in restul teritoriului – si, izolat, 50 l/mp. Vor fi scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie. Bazinele hidrografice vizate sunt: Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu-amonte Podari, Olt mijlociu si inferior, bazinele superioare ale Argesului, Ialomitei si Buzaului.

Duminica, vremea se va raci accentuat in regiunile intracarpatice, iar la inceputul saptamanii viitoare si in restul teritoriului. La munte, la peste 1.500 m, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.