Comandamentul Central de Iarna, activat

 

Ministrul Anca Boagiu a activat Comandamentul Central de Iarna, ce va deveni functional din 1 noiembrie 2011 pana la 31 martie 2012. Din Comandamentul Central de Iarna fac parte Comandamentele operationale ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), ale CFR SA, ale Autoritatii Navale Romane, ale Autoritatii Aeronautice Civile Romane si ale Autoritatii Rutiere Romane (ARR).

Comandamentele operationale trebuie sa prezinte Comandamentului Central de Iarna programe proprii de masuri privind asigurarea desfasurarii normale a activitatilor in perioada de iarna si, alaturi de dispecerate, trebuie sa centralizeze si sa transmita zilnic, catre Secretariatul Comandamentului de Iarna, datele primite de la unitatile din sector, dupa orarul stabilit si ori de cate ori situatia o va impune.

Secretariatul Comandamentului Central de Iarna va functiona in cadrul CNADNR. Atributiile acestuia consta in organizarea unui sistem operativ de informare intre Comandamentul Central de Iarna si Comandamentele operationale, prin care vor fi centralizate si datele privind blocarea drumurilor nationale, a cailor ferate, statiilor de cale ferata, aeroporturilor, porturilor, cailor si canalelor navigabile, precum si alte situatii deosebite inregistrate pe caile de comunicatii ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile si masurile ce se intreprind pentru desfasurarea normala a circulatiei si a navigatiei.

In baza datelor furnizate de Comandamentele operationale si de Dispecerate, Comandamentul Central de Iarna va prezenta catre MTI, la orele 6.30, 13.00 si 18.00 si de cate ori situatia o va impune, raportul situatiei privind conditiile de circulatie, modul cum se desfasoara circulatia pe calea ferata si activitatea in gari, porturi, aeroporturi si drumuri nationale, precum si masurile luate.

De asemenea, Comandamentul si dispeceratele vor tine permanent legatura, dupa caz, cu dispeceratul central si ale directiilor judetene apartinand Politiei Rutiere.

Durata de functionare a Comandamentului Central de Iarna se poate prelungi peste termenul initial stabilit, in caz de conditii meteo nefavorabile.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.