COVID-19. Obligații pentru VAN-uri, taxi, rent-a-car, service-uri și ITP

Prin Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020, ce va intra în vigoare în 23 martie la ora 22.00, au fost stabilite obligații pentru șoferii autoutilitarelor – vehicule care au fost incluse în categoria transporturilor de marfă -, precum și pentru limitarea circulației persoanelor în spațiu deschis, obligații care îi privesc direct pe cei care efectuează transport de pasageri pe teritoriul țării, cum sunt taximetriștii, conducătorii vehiculelor de transport alternativ.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, i-a solicitat, într-o adresă, ministrului de Interne, Marcel Vela, clarificări privind obligațiile conducătorilor auto. 

În privința conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4t, regulile sunt identice cu cele impuse șoferilor de TIR:

  • în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față, precum și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație;
  • conducătorii de autovehicule prevăzuți care sosesc din “zone roșii” sau “zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată COVID-19.

Ministrul de Interne i-a transmis ministrului Transporturilor că acesta are posibilitatea să prelungească valabilitatea ITP sau a altor avize care expiră în perioada de 30 de zile în care este instituită starea de urgență pe teritoriul României:

„În ceea ce privește celelalte aspecte sesizate referitoare la regimul autogărilor, transportul public în comun, în regim taxi, rent-a-car sau transport alternativ, instituția dumneavoastră este autoritatea de reglementare la nivel național, abilitată conforma art. 2 din Hotărârea CNSSU nr. 13/21/03.2020, să emită ordine prin care să reglementeze modul de funcționare în condițiile epidemiologice actuale, de la nivelul României”.

Interzisă circulația persoanelor între orele 22.00 – 6.00, cu unele excepții

În ceea ce privește circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aceasta este permisă, în intervalul orar 22.00 – 06.00, numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

După ora 22.00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate, după caz. Declarația pe propria răspundere poate fi completată și olograf.

Iată răspunsul transmis de ministrul Vela ministrului Transporturilor:

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.