FORT cere transparenta in ocuparea functiilor ISCTR

 

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) solicita in mod public Ministerului Transporturilor participarea cu observatori in cadrul procesului de examinare pentru ocuparea functiilor de inspectori in cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR).

Reprezentantii federatiei sustin ca functia de inspector al ISCTR “trebuie sa aiba la baza competente reale din punct de vedere  profesional, tinand cont de importanta prerogativelor inspectoratului”. “Orice lipsa de transparenta fata de societatea civila in ceea ce priveste ocuparea posturilor din ISCTR va alimenta lipsa de incredere a tuturor operatorilor de transport, ce are drept cauza principala coruptia fostilor angajati din ARR, RAR si CNADNR”, se arata in comunicatul remis redactiei, semnat de Augustin Hagiu, presedintele FORT.

Reamintim ca, incepand cu data de 4 decembrie, Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier – institutie in subordinea Ministerului Transporturilor – va prelua atributiile de inspectie si control in trafic de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR), de la Regia Autonoma “Registrul Auto Roman” (RAR) si de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), cu exceptia controlului desfasurat de companie in punctele de trecere a frontierei.

La 11 noiembrie, printr-un ordin al ministrului Transporturilor, Virgiliu Mihail Cucliciu a fost numit inspector de stat sef si presedinte al Consiliului de Conducere al ISCTR. La aceeasi data, Anca Boagiu a emis si ordinul prin care s-a stabilit componenta Consiliului de Conducere al ISCTR.

Infiintarea ISCTR a fost decisa prin OG nr. 26/2.09.2011, iar Regulamentul de organizare si functionare a fost aprobat de Guvern in 2 noiembrie. Conducerea ISCTR este asigurata de un Consiliu de Conducere format din 5 persoane, al carui presedinte este inspectorul de stat sef. ISCTR are in structura organizatorica 8 inspectorate teritoriale, fara personalitate juridica, conduse de un inspector sef teritorial.

Potrivit ordonantei guvernamentale, ISCR este organism tehnic specializat al MTI desemnat sa efectueze inspectia si controlul respectarii reglementarilor interne si internationale in vigoare aferente domeniului transporturilor rutiere, a activitatilor conexe transportului rutier si a activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, privind in principal:

a) conditiile de efectuare a transporturilor rutiere, a activitatilor conexe transportului rutier si a activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere;

b) conditiile de siguranta a transporturilor rutiere si de protectie a mediului,

c) starea tehnica a vehiculelor rutiere;

d) masele si/sau dimensiunile maxime admise pe drumurile publice si masele totale maxime autorizate’

e) tariful de utilizare si tariful de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

In organizarea si luarea deciziilor, ISCTR este independent fata de orice organism de siguranta rutiera, administrator de infrastructura rutiera, operator de transport rutier, precum si fata de orice parte ale carei interese ar putea intra in conflict cu sarcinile incredintate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.