Garda Financiara a confiscat 12 TIR-uri si a returnat in Olanda alte 3


 

Garda Financiara a retinut 12 TIR-uri cu flori si produse horticole din Olanda, iar alte 3 TIR-uri au fost returnate furnizorului olandez, informeaza, luni, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

 

Garda a declansat incepand de vineri o actiune de control a achizitiilor intracomunitare de flori, bulbi, seminte si alte produse horticole, dupa ce au aparut o serie de informatii conform carora acestea ar contine o bacterie periculoasa pentru sanatatea omului. Agentia Nationala Fito-Sanitara din subordinea Ministerului Agriculturii a prelevat probe din marfurile transportate, iar acestea vor fi analizate in laboratoarele de specialitate, potrivit ANAF. Astfel, 15 TIR-uri cu seminte si flori din Olanda au fost verificate in perioada 16 septembrie, ora 21.00 – 19 septembrie ora 9.00, 12 dintre ele fiind confiscate si alte trei returnate furnizorului din Olanda. “Dintre acestea, 10 TIR-uri au fost indisponibilizate in vederea confiscarii sau instituirii sechestrului asigurator, ori pentru a fi luate alte masuri, 2 au fost confiscate de Garda Financiara, iar alte 3 au fost returnate furnizorului din Olanda”, precizeaza ANAF.

Luni, alte 6 automarfare au fost blocate in vamile aradene Nadlac si Varsand. Patru automarfare stationeaza in terminalul din Nadlac, iar doua in perimetrul Vamii Varsand, pana cand autoritatile vor permite plecarea lor.

Blocarea la frontiera, in vamile Bors, Salonta, Nadlac si Varsand a avut loc la o zi de la decizia guvernului olandez de a se opune prin veto intrarii Romaniei in spatiul Schengen. Olanda a argumentat ca Bucurestiul trebuie sa combata cu mai multa fermitate coruptia, inainte de a deveni membru al spatiului Schengen.

Ambasada Olandei la Bucuresti anunta, luni, ca a luat nota de masurile luate de autoritatile romane pentru a bloca importul de flori, seminte si bulbi, iar companiile olandeze exportatoare si-au exprimat ingrijorarea cu privire la acest subiect, atat direct ambasadei, cat si autoritatilor de profil din Olanda, informeaza misiunea diplomatica, printr-un comunicat de presa. “In prezent, autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile romane pentru a obtine informatii despre motivele pentru care s-au luat aceste masuri de blocare a importurilor de flori, seminte si flori. Olanda considera ca toate masurile implementate de autoritatile romane trebuie sa respecte cadrul legal al UE\”, se mai mentioneaza in comunicatul Ambasadei.

Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate publica, John Dalli, a declarat, tot luni, ca reprezentantii Comisiei Europene sunt la curent cu informatiile privind blocarea in vamile romanesti a transporturilor de flori, bulbi si seminte provenind din Olanda, si vor verifica respectivele informatii.

Blocarea in vamile romanesti a mai multor autotrenuri cu flori si bulbi din Olanda este un fel de “santaj”, avand in vedere ca s-a produs la scurt timp dupa ce guvernul olandez a anuntat ca se va opune prin veto intrarii Romaniei in spatiul Schengen, au apreciat doi europarlamentari olandezi crestin-democrati, care au cerut lamuriri comisarului european pentru piata interna, Michel Barnier – informeaza luni site-ul www.rnw.nl. Autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile de la Bucuresti, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului olandez al Economiei, ca reactie la cele intamplate.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.