Guvernul a dat 35 milioane de euro Stadionului National

 

Primul-ministru Emil Boc a anuntat ca Guvernul a achitat 35 de milioane de euro pentru lucrarile de finalizare a Stadionului National „Lia Manoliu”. El a vizitat, vineri, impreuna cu primarul general Sorin Oprescu, santierul arenei aflate aproape gata, aici urmand sa se joace, in mai putin de o luna, amicalul cu Argentina.

 

“Guvernul a putut sa sprijine cu aproximativ 35 de milioane de euro o parte din cheltuielile la acest stadion, ca de altfel si la stadionul din Cluj. Asa cum am mai spus, ori de cate ori in Romania vor aparea stadioane de standarde Champions League, internationale, recunoscute ca atare, Executivul va fi acolo si va sprijini cu o parte din cheltuieli”, a spus Emil Boc. Despre aspectul noii arene, premierul nu are nimic de obiectat. “Stadionul arata impresionant, e o mandrie pentru Bucuresti, pentru fiecare roman, pentru fiecare sportiv si pentru fiecare iubitor de fotbal. Sunt convins ca, prin administrarea pe care o va avea, va reusi sa aduca aici nu numai echipe de fotbal. Nu numai Argentina va juca pe aceste stadion; in luna mai 2012 va avea loc finala Europa League, care inseamna ca deja s-au facut pasii necesari pentru a consacra in circuitul international acest stadion de talie UEFA si standarde Champions League. Repet, cred ca n-ai putea sa obiectezi nimic la modul cum arata”, a precizat primul-ministru.

Emil Boc a aratat si ca e microbist. “Sa uram succes echipei nationale in demersurile pe care le va avea in continuare. Chiar daca e grea situatia din grupa, eu sunt sigur ca inca se mai joaca calificarea si urmatoarele meciuri vor fi castigate de Romania. Cu Belarusul, speram sa ne aflam la Cluj, daca conducerea Federatiei va fi de acord, si cu Franta decisiv, la Bucuresti, cu domnul Oprescu impreuna sa trimitem nationala la baraj, dupa aceea sa castige si sa plece mai departe. E un vis frumos”, a spus el.

In privinta colaborarii cu Sorin Oprescu, premierul a amintit despre sprijinul acordat de Guvern. “Am avut proiecte si pana acum, cand am discutat despre exproprierile pentru diverse obiective fundamentale din Bucuresti (in primul rand pentru Pasajul Basarab, n. red.). Am pus mana de la mana, am stat spate in spate pentru obiectivele importante pe care Capitala le are, si oricand primarul general va avea sprijin pentru proiectele in interesul bucurestenilor. In ultima instanta, e vorba de interesul general”, a precizat el.

 

Oprescu, in corzile PDL

Primarul Oprescu mai are insa de trecut un hop cu acest stadion: aprobarea, de catre Consiliul General – majoritar PDL -, a managementului arenei, pe care l-ar vrea in parteneriat public-privat. \”Mergem pe un parteneriat public privat pentru managementul arenei. Doresc o firma profesionista, cu experienta internationala, care sa poata opera eficient stadionul, astfel incat spatiul sa fie valorificat 365 de zile in an. Am pus pe ordinea de zi a Consiliului General aceasta problema, insa a fost amanata de doua ori. O voi pune pe ordinea de zi pana cand se va rezolva. Pentru ca nu ai cum sa faci o administrare cu sute de oameni, fara sa existe un beneficiu. Iar aici, daca se aprinde lumina si o tinem doua ore pentru un meci, este cheltuiala pe care o avem cu iluminatul public in cartierul Pantelimon. (…) Vom avea management privat, eu sunt optimist. Voi face sedinta de Consiliu in fiecare zi, daca este nevoie\”, declara Sorin Oprescu, in urma cu o luna, exprimandu-si nemultumirea fata de taraganarea lucrurilor de catre CGMB. Oprescu a tacut acum, posibil semn ca a transat aceasta problema cu premierul.

Nici despre faptul ca pedelistii din Consiliul General i-au taiat din bugetul pentru acest an 189 de milioane de lei prevazuti pentru finalizarea stadionului nu a mai amintit Sorin Oprescu. Iar cei 35 de milioane de euro livrati de Guvern nu acopera integral suma. Reamintim, costurile reconstruirii stadionului, estimate in 2007 la 489.164.965 lei, au crescut cu 250 de milioane de lei in mandatul lui Sorin Oprescu, ajungand la 736.515.603 lei (peste 146 milioane de euro). Cheltuielile suplimentare au fost necesare, potrivit primarului general, indeplinirii normelor UEFA, aparute in 2008. Dintre acestea, amintim: sistemul de control acces si ticketing, extinderea supravegherii video in exterior, sistemul de informare al spectatorilor, sistematizari exterioare, centrul de comanda si control, extinderea sistemului de sonorizare si adresare publica in exterior etc.

Stadionul \”Lia Manoliu\” va avea o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori, dintre care 20.000 la tribuna intai. Etajul unu va fi destinat lojelor oaspetilor de onoare. Etajul doi cuprinde inelul necesar circulatiei pentru spectatorii care ajung la balconul stadionului, cu 35.450 de locuri. Intrarea pe stadion se va face simultan, prin 94 de cai de acces.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.