Guvernul si-a asumat raspunderea pe legile austeritatii, PSD a si depus motiunea de cenzura

Guvernul si-a asumat, luni, raspunderea asupra celor doua proiecte de lege anuntate – cel de reducere a cheltuielilor bugetare (inclusiv scaderea salariilor si a pensiilor) si cel de eliminare a pensiilor speciale si a privilegiilor din sistemul public de pensii, in timp ce PSD a si depus in Parlament motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc.

In discursul sau in plenul Parlamentului, Emil Boc a argumentat de ce a apelat la masuri atat de dure. Iata o sinteza:

– Ne aflam in cea mai grava criza economica din ultimii 60 de ani. Adevarul este ca in plan intern consumam mai mult decat producem.

– Daca nu reducem cheltuielile, vom ajunge la un deficit de 9,1% din PIB, ceea ce ar insemna ca Romania ar trebui sa imprumute 11 miliarde de euro.

– Platim acum iresponsabilitatea din perioada 2007-2008.

– Finantatorii externi nu mai finanteaza deficite. Tarile care nu au credibilitate nu mai obtin bani pentru a-si finanta deficitele, adica ceea ce consuma, mai mult decat ceea ce produc. Uitati-va la Grecia, la Spania

– Avem un sistem de pensii nesustenabil. Avem conducatori auto cu certificate de handicapati. Ce facem? Corectam aceste lucruri sau ne facem ca ele nu exista?

– Pensia in 2009 ar fi trebuit sa fie 374 de lei. Diferenta pana la peste 700 de lei, cat este pensia medie, nu are acoperire economica.

– In 2007-2008 s-au dublat cheltuielile cu asistenta sociala.

– Am decis sa reducem cheltuielile bugetare si sa lasam maximum de spatiu pentru mediul privat, pentru ca firmele sa isi revina. Mediul de afaceri este motorul redresarii economice.

– Castigul mediu din sectorul privat este sub cel din sectorul public – e o situatie unica. Ce-ar fi insemnat cresterea taxelor si impozitelor in sectorul privat? Ar fi insemnat sa secam si acest ultim izvor de redresare economica a tarii. Ar fi insemnat ca 50.000 de agenti economici sa isi inceteze activitatea numai in trimestrul II al acestui an.

– In aceste conditii, avem posibilitatea sa avem un miliard de euro pentru firme, pentru a plati datoriile firmelor, care astfel isi vor continua activitatea.

– Vom extinde plafonul de garantii guvernamentale, pentru a sprijini IMM-urile.

– Nu poti sa reduci salarii si pensii mici si sa platesti in continuare pensii de lux. Prin acest proiect incercam sa eliminam derapajele din sistem.

– Acest proiect de lege va duce la recalcularea pensiilor speciale.

– Numai din recalcularea a 8.236 de pensii, se face o economie din care ar putea fi platite lunar peste 60 de mii de pensii medii, lunar.

– De aceea, derapajele din sistemul public de pensii trebuie corectate. A mentine luxul ar insemna acum o forma de dispret la adresa celor care au pensii mici, si diminuate temporar.

– Proiectul de lege reglementeaza si pensiile de invaliditate, al caror numar s-a triplat in ultimii 6 ani. Cei care nu sunt in aceasta situatie nu vor mai primi pensii de invaliditate si vor suporta si rigorile legii.

– In maximum un an de zile se va finaliza controlul in acest caz. Cei care nu sunt indreptatiti sa primeasca aceste pensii se vor intoarce la munca.

 

PSD: \”Opriti genocidul social!\”

Partidul Social Democrat a depus motiunea de cenzura imediat dupa asumarea raspunderii Guvernului pe primul proiect de lege, astfel incat miercuri sa poata fi citita in plen, iar la inceputul saptamanii viitoare sa fie votata. Victor Ponta, presedintele PSD, a anuntat ca, in cazul in care motiunea de cenzura nu va fi adoptata, social-democratii vor mai depune o motiune in cursul lunii iunie, pe legea pensiilor si, inclusiv, pe marginea prevederilor celei de-a doua legi de angajare a raspunderii. \”Dar nu vreau sa vorbesc despre a doua motiune de cenzura, pentru ca sunt absolut convins ca prima va fi adoptata\”, a precizat Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.