Incepe recensamantul. Primiti in casa numai recenzorii legitimati!

 

Primul recensamant dupa reguli europene va avea loc in Romania intre 20 si 31 octombrie, iar autoritatile cer populatiei sa nu fie reticenta, sa deschida usa recenzorilor. Daca in mediul rural si in localitatile mici acestia sunt persoane cunoscute, de regula cadre didactice, in orasele mari lumea se teme sa dea informatii personale unor necunoscuti.

Recenzorul va fi recunoscut dupa ecusonul nominalizat cu datele din buletin, dupa mapa albastra cu insemnele specifice si eticheta lipita pe mapa. El ne va bate la usa la inceput “pentru recunoastere”, moment in care vor fi stabilite de comun acord data si ora interviului. In caz ca nu sunteti acasa, aveti posibilitatea sa stabiliti telefonic intalnirea, la numarul pe care vi-l va lasa.

La recensamant vor fi intrebari obligatorii despre persoane, locuinta, dar si optionale (declaratia etniei, religie, limba materna, dizabilitati). Durata interviului va fi de 10-45 de minute si se va inregistra in fata persoanei intervievate. Cele sapte tipuri de formulare vor fi insotite de un manual, astfel incat recenzorul sa nu uite din intrebari. Persoanele care lipsesc din tara in perioada 20 – 31 octombrie au posibilitatea sa ridice formularele de la consiliile locale.

Recensamantul aduce ca noutati introducerea notiunii de resedinta obisnuita, corectarea CNP-urilor, posibilitatea persoanei de a-si declara dubla cetatenie si declaratia voluntara a limbii materne, religiei si dizabilitatii. \”Vrem sa stim cati someri avem, cati pensionari, studiu pe sexe, pregatire profesionala si alte aspecte. (…)Daca ar fi sa emitem o ipoteza legata de acest recensamant aceasta ar fi reducerea populatiei. In mod constant, din 1990 incoace sporul populatiei Romaniei este unul negativ. De asemenea, cei plecati din tara pentru o perioada mai mare de 12 luni nu mai sunt socotiti ca facand parte din populatia tarii. In urma recensamantului vom afla cate persoane sunt apte de munca, cati someri exista, cati pensionari, care este nivelul de pregatire al poulatiei. (…) Metodologia internationala arata ca cei plecati din tara mai mult de 12 luni nu mai sunt cetateni ai tarii de origine. In Romania, numarul lor a devenit foarte mare si avem multi romani plecati in strainatate. Trebuie sa stim cati sunt acestia\”, a declarat Vergil Voineagu, presedintele INS.

Primele date privind populatia stabila a Romaniei, numarul cladirilor, locuintelor si gospodariilor vor fi facute publice in ianuarie 2012. Datele preliminare privind numarul persoanelor recenzate, al celor plecate din tara, structura populatiei pe sexe sau numarul de cetateni straini vor fi prezentate in luna aprilie 2013. Datele finale vor fi date publicitatii abia in trimestrul IV al anului 2013.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.