Legea maidanezilor, adoptata

 

Legea cainilor fara stapan a fost adoptata, marti, cu 168 de voturi favorabile, 111 impotriva si 14 abtineri in Camera Deputatilor – for decizional in acest caz -, dupa 4 ani de amanari si dispute pe tema eutanasierii maidanezilor. Actul normativ prevede posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier.

Proiectul legii a inregistrat un lung sir de amanari la vot, ultima datand din 18 octombrie, cand Camera Deputatilor a decis sa astepte, la propunerea liderilor de grup ai Coalitiei, pana cand administratiile locale vor aduna semnaturi pentru acest proiect. Si iata ca, intr-un final, legea a fost adoptata.

Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti au obligatia de a infiinta in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

De asemenea, consiliile locale si CGMB au obligatia de a amenaja si de a suplimenta din fonduri proprii, in functie de necesitati, adaposturile publice pentru caini.

Cainii vor fi gazduiti 30 de zile in adaposturile infiintate de consilii. Exceptie vor face patrupedele revendicate de proprietari. Insa acestea vor fi cipate, pentru identificare. Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local.

In cazul cainilor nerevendicati, se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.

Pentru adoptarea cainilor din adaposturi trebuie indeplinite o serie de conditii, precum: prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru intretinere, prezentarea acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, achitarea unei taxe stabilita de consiliul local, inregistrarea imediat dupa adoptie a cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan. De asemenea proprietarii au obligatia identificarii acestora prin microcipare sau alt mijloc.

Cainii cu varsta de pana la cinci luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni. \”In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare, cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau o combinatie a acestora, conform hotararii consiliilor locale, respectiv CGMB dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective\”, se arata in lege.

O afacere

Cu alte cuvinte, legiuitorii s-au spalat pe maini si au pasat pisica in curtea primarilor. Daca autoritatile locale vor dori sa tina in viata maidanezii nerevendicati, nu au decat, dar Guvernul nu le va finanta hrana – care, cel putin in Bucuresti, depaseste suma alocata unui batran institutionalizat. Cu alte cuvinte, afacere din care s-au infruptat pana acum atat primariile, cat si nenumaratele asociatii de protectia animalelor – care in 21 de ani nu au reusit sa reduca numarul animalelor fara stapan, ba chiar l-au sporit, pentru a beneficia de fonduri de milioane de euro anual – va continua si de acum inainte. In ultimii 10 ani, in Bucuresti s-au cheltuit 10 milioane de euro pentru sterilizarea maidanezilor. Si, totusi, cainii sunt in continuare pe strazi. De ce? Explicatia a dat-o Traian Basescu, pe vremea cand era primar general: asa-zisele ONG-uri l-au pacalit si pe el, promitand ca iau cainii din adaposturi si ii sterilizeaza pe banii lor, dar de fapt le atarnau doar zgarzi ca fiind animale castrate, permitandu-le sa se inmulteasca din 6 in 6 luni.

Noul act normativ stipuleaza ca, dupa examinarea de catre medicul veterinar, cainii fara stapan grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi si carora nu le pot fi identificati apartinatorii se eutanasiaza in termen de trei zile lucratoare.

Revendicarea, adoptarea si returnarea cainilor in teritoriu se va face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.