Octombrie, Luna Recoltei

 

Primariile bucurestene organizeaza ca in fiecare an, in octombrie, traditionala sarbatoare comerciala “Ziua Recoltei” extinsa acum la un week-end sau chiar la \”Luna Recoltei\”, in functie de buget. |nsa oricat ar dura aceasta perioada de aprovizionare pentru iarna, gospodinele se bucura ca au de unde alege, la preturi mai mici, legume pentru muraturi si fructe pentru dulceturi, gemuri si compot.

|n Sectorul 4, \”Ziua Recoltei\” a fost propusa de primarul Cristian Popescu – Piedone in primul week-end din luna, in Parcul Lumea Copiilor. Aici a fost creat un spatiu traditional, un autentic \”targ de toamna\”, in cadrul caruia doar producatorii au putut sa-si expuna si comercializa produsele traditionale si de sezon. |n acordurile muzicii populare, interpretate de indragiti solisti de folclor, vizitatorii au avut ocazia sa achizitioneze produse de sezon de la 150 de producatori, sositi din toate zonele tarii: Ardeal, Muntenia, Moldova, Bucovina, Vrancea si Oltenia. Pentru a intregi atmosfera satului de odinioara, acestia au pregatit, special pentru iubitorii de traditie, paine taraneasca, mamaliga, sarmale, bulz si pastrav in cetina de brad, expunand si obiecte de artizanat, precum costume traditionale, tesaturi si ceramica. Pe langa umplerea cosului de cumparaturi, bucurestenii au petrecut \”campeneste\”, gustand din produsele specifice unei sarbatori a toamnei: pastrama, must si mici.

Targul \”Roadele Toamnei\”, din Piata Drumul Taberei, e un fel de “Ziua Recoltei de doua saptamani, deci o jumatate din \”Luna Recoltei\”. Deschisa pe 1 octombrie, de primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, simfonia legumelor si fructelor a inceput pe \”scena\” din fata pietei. Aici se comercializeaza, pe langa produsele de sezon, branzeturi traditionale, dulciuri de casa – placinte, prajituri, cozonaci-), vinuri romanesti, dar si must si pastrama, regasite pe masa romanilor in fiecare toamna. Amatorii de arta populara si artizanat isi pot procura manufacturi care sa ii poarte in atmosfera satului romanesc.

 

Recitaluri in fiecare week-end, la Obor

Noua piata Obor a fost inaugurata sambata, dupa un an de lucrari de modernizare, cu un concert folcloric de exceptie, care a deschis si \”Luna Recoltei\”. Au urcat pe scena voci reprezentative ale muzicii populare: Maria Dragomiroiu, Maria Ciobanu, Elisabeta Turcu si Taraful „Gelu Voicu” – \”Teleormanul\”. A doua zi, spectacolul a continuat cu Gheorghe Rosoga, Mariana si Mihai Calin si Grupul \”Liviu Vasilica\” – \”Teleormanul\”. Primarul Neculai Ontanu a incins hore cu gospodinele si a mancat rosii direct de pe taraba, dupa ce a sfintit cu un sobor de preoti noua piata.

Potrivit edilului, atmosfera de sarbatoare se va pastra toata luna octombrie, prin prezenta unui numar impresionant de producatori agricoli veniti din toate colturile tarii, care vand legume si fructe proaspete si de calitate, la preturi cat mai mici. “Pe langa tarabele din interiorul si exteriorul pietei, puse la dispozitie comerciantilor, bucurestenii gasesc in noua piata Obor traditionalele „piramide” cu ladite de legume si fructe de sezon, specifice sarbatorilor de alta data ale Zilelor Recoltei, la care luau parte toti locuitorii Capitalei. Sarbatorita an de an inainte de 1990, Ziua Recoltei se transformase intr-o adevarata parada a realizarilor producatorilor de legume si fructe, a micilor mestesugari. Devenise un eveniment inchinat harniciei oamenilor, eveniment care, cu trecerea timpului, si-a pierdut din importanta si din stralucire. Dar sarbatoarea nu ne-a fost si nu ne este indiferenta, asa ca am reluat aceasta veche si frumoasa traditie de a organiza Ziua Recoltei in prima duminica din octombrie. |ntre timp, am extins-o la o luna. Este un eveniment menit sa ne reaminteasca tuturor acea mirifica si boema atmosfera a secolului al XX-lea, cu nelipsitii mititei agrementati cu must, bere si vin, cu muzica de cea mai buna calitate, cu produse agroalimentare proaspete si cat mai diverse, de la producatorii autentici”, ne-a declarat primarul Neculai Ontanu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.