Olanda si Finlanda nu ne vor in Schengen


 

Guvernul olandez a decis, vineri, sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, iar Finlanda a decis si ea, dupa cateva ezitari, sa se alature acestei pozitii inflexibile. Daca la partea tehnica suntem in regula – terminalul Schengen de la Aeroportul Henri Coanda fiind inaugurat de premierul Emil Boc si de ministrii Anca Boagiu si Traian Igas in primavara -, la capitolul “anihilare coruptie” lasam de dorit.

 

Romania si Bulgaria si-au incheiat pregatirea tehnica pentru aderarea la spatiul Schengen, fapt recunoscut si de rapoartele expertilor europeni, insa motivele olandezilor si finlandezilor se leaga de aceeasi problema a coruptiei, pe care Romania nu reuseste sa o stopeze. Reamintim ca, in ultimele luni, Romania si Bulgaria au reusit, cu ajutorul presedintiei poloneze a UE, sa schimbe pozitia intransigenta a altor tari ca Franta si Germania, care se opuneau si ele aderarii.

Descinderile din februare ale Directiei Nationale Anticoruptie in vamile romanesti, soldate cu peste 200 de vamesi si politisti de frontiera trimisi in judecata pentru luare de mita in forma continuata, s-au blocat in justitie. Astfel, aproape toti cei anchetati in libertate au revenit la vechile locuri de munca din vami, intrucat legea le permite sa ramana pe functie pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti. Si, desigur, sa incaseze si salariile. Acest fapt nu a scapat olandezilor, si nici finlandezilor, astfel ca, vineri, o purtatoare de cuvant a ministrului olandez al imigratiei, Geert Leers, a spus franc, pentru AFP, ca Olanda se va opune in continuare intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, “fie si partiala”.

Catalin Predoiu, ministrul roman al Justitiei, s-a declarat “dezamagit” de pozitia pe care Olanda a decis s-o ia cu ocazia viitorului Consiliu pentru Justitie si Afaceri Interne al UE, ce urmeaza joia viitoare sa se pronunte asupra acestei aderari. La fel de “dezamagit” se arata si Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), care considera ca pozitia Guvernului Olandei ignora elementele esentiale care tin de aderarea unui stat candidat. “Romania si Bulgaria au indeplinit toate cerintele acquis-ului Schengen si au trecut cu succes etapele procesului de evaluare, fapt recunoscut de toate statele membre, inclusiv de Olanda, prin adoptarea Concluziilor Consiliului JAI din data de 9 iunie 2011. Cu ocazia Consiliului JAI din data de 22 septembrie 2011, se va lua in discutie proiectul de Decizie privind aplicarea integrala a prevederilor acquis-ului Schengen in Republica Bulgaria si Romania. Pozitia exprimata de Guvernul olandez, chiar daca este o continuare a atitudinii critice exprimate in ultima perioada de oficialii acestei tari, ne dezamageste, tocmai prin faptul ca ignora elementele esentiale care tin de aderarea unui stat candidat la spatiul Schengen”, precizeaza MAI intr-un comunicat.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.