Oprecu face din sponsorizari prima gradina suspendata

 

Primarul general Sorin Oprescu a semnat, vineri, cu reprezentantii companiei Simacek Gardening SRL, un contract de sponsorizare privind amenajarea gratuita a unui acoperis verde pe o cladire din Bucuresti. CGMB a aprobat in vara cofinantarea cu 7,5 milioane de lei a unui proiect cu fonduri europene ce va fi realizat pe 12 imobile, printre care se numara Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” si Universitatea Politehnica.

Cum PDL Bucuresti l-a criticat pe Oprescu in urma cu o zi pentru faptul ca “iroseste banii municipalitatii pe butaforii costisitoare”, edilul Capitalei a ales sa amenajeze cu sprijinul unei sponsorizari prima “gradina suspendata”. Este vorba despre acoperisul Caminului U5 al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, care va fi “unul de tip extensiv, ce se executa cu usurinta si necesita lucrari de intretinere minime. Toate costurile aferente amenajarii si intretinerii sunt sustinute de firma amintita”, a precizat primarul general.

Sorin Oprescu a declarat ca doreste ca acest proiect pilot sa fie extins la cat mai multe cladiri din Capitala. “Prin semnarea acestui contract se concretizeaza o initiativa mai veche a noastra. Este vorba despre un proiect-pilot pe care dorim sa-l extindem la cat mai multe cladiri din Capitala. Va asigur ca aceste acoperisuri verzi nu numai ca arata foarte bine, dar sunt executate de profesionisti. Avantajele sunt clare: aer curat, curatenie, se pastreaza caldura si, nu in ultimul rand, ne ajuta sa crestem suprafata de spatiu verde din Bucuresti. Incepem cu cladirile din complexul studentesc, pentru ca studentii au avut incredere ca le putem face, si sunt convins ca vom oferi un exemplu pentru ceilalti locuitori ai Bucurestiului”, a spus edilul.

Intr-un comunicat al Primariei se precizeaza ca “Grupul Simacek are o experienta de peste 70 de ani si este unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei Constructorilor de Acoperisuri Verzi si promoveaza standardele de calitate care pot garanta ca fiecare acoperis verde este astfel proiectat incat sa dea valoare spatiului in care a fost construit, in conditii de plina siguranta”.

 

7,5 milioane de lei din bugetul Capitalei pentru 12 acoperisuri verzi

 

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat in 30 iunie a.c. o hotarare privind amenajarea de acoperisuri verzi pe 12 cladiri, printre care se numara si Universitatea de Medicina si Universitatea Politehnica, ambele conduse de sefi din PSD.

Pentru realizarea acestui proiect a fost inaintata Comisiei Europene documentatia necesara accesarii de fonduri nerambursabile prin programul Life Plus Politica si Guvernare in domeniul protectiei mediului. Contributia Primariei Capitalei va fi de 7,5 milioane de lei. Spatiul verde suplimentar obtinut prin proiect este de 7.000 mp, iar durata de executare a lucrarilor este de 12 luni.

Un alt proiect aprobat in acea sedinta se refera la inverzirea malurilor Dambovitei cu jardiniere cu ventilator. Costurile se ridica la valoarea de 97 de milioane de lei, iar finantarea se va face din fonduri nerambursabile europene, prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (98%) si din bani de la bugetul local (2%).

Investitia de pe malurile Dambovitei a fost respinsa de doua ori de CGMB, in decembrie si februarie, intrucat banii ar fi urmat sa fie suportati din bugetul Capitalei. Cum primarul general a obtinut fonduri nerambursabile pentru investitie, proiectul a trecut acum de Consiliu. Lungimea amenajarii va fi de 17,5 km, iar spatiul verde obtinut suplimentar de 122.000 metri patrati. Lucrarile se vor derula pe o perioada de 60 de luni.

Potrivit normelor europene, fiecare bucurestean va trebuie sa beneficieze, pana in 2013, de 26 mp de spatiu verde, fata de 23,21 mp in prezent. In expunerea de motive ce insoteste hotararea CGMB, proiectantul jardienierelor cu ventilator este asocierea dintre Institutul de Cercetari pentru Hidraulica si Pneumatica Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Aqua Proiect si Administratia Nationala de Meteorologie Bucuresti. Construirea si montajul panourilor cu vegetatie vor costa aproape 20 de milioane de lei. De asemenea, de-a lungul malurilor Dambovitei vor fi amplasate panouri fotovoltaice care vor lumina noaptea.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.