Oprescu: Comandament de toamna, pentru iarna

 

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inceput pregatirile pentru iarna in cadrul Comandamentului de toamna – inventie proprie pentru mobilizarea din timp a firmelor de salubrizare, dar si a serviciilor municipalitatii responsabile de curatenia si deszapezirea strazilor.

\”Eu, personal, iau acest lucru in foarte serios. Am invatat multe din iarna trecuta. E mai bine sa ma pregatesc eu din timp, deoarece prognozele nu sunt precise in ceea ce priveste prima ninsoare. As vrea sa schimb acea situatie, cand autoritatile \”sunt surprinse” de prima ninsoare\”, a declarat primarul general luni, dupa prima sedinta a comandamentului.

Oprescu a cerut operatorilor de salubrizare sa inceapa curatenia de toamna, ce presupune maturatul trotuarelor, curatenia rigolelor, salubrizarea corespunzatoare a gurilor de canal si gratarelor, astfel incat sa se previna infundarea scurgerilor pentru apa, in caz de ploaie. Edilul-sef i-a avertizat pe responsabilii parcurilor auto cu utilaje de deszapezire sa-si revizuiasca parcul si sa achizitioneze si utilaje mai mici, care pot actiona pe strazile mai mici dintre blocuri.

Primarul Capitalei a facut referire si la substantele de deszapezire, care in opinia sa, contin prea mult praf. \”As vrea ca substantele cu care se efectueaza deszapezirea sa nu mai contina atat praf. Oricum, suntem sub amenintarea infringementului privind incarcatura cu praf a Bucurestiului, si nu vreau sa cotizam pentru un lucru care s-ar putea rezolva\”, a spus Oprescu.

Acesta le-a cerut operatorilor de salubrizare sa mature si sa spele trotuarele, sa acorde o mai mare atentie curatirii rigolelor, salubrizarii corespunzatoare a gurilor de canal si a gratarelor, astfel incat acestea sa nu se infunde atunci cand ploua. Administratia trebuie sa accelereze programul de reabilitare a strazilor, astfel incat, pana la debutul sezonului rece, in Capitala sa existe cat mai putine santiere in lucru.

Oprescu a facut referire si la un program de inzestrare a scolilor cu biciclete, acest program fiind demarat deja cu circa 500 de biciclete cu rastele cu tot, care au fost distribuite mai multor scoli.

Edilul-sef a vrut sa se asigure ca utilajele Apa Nova sunt pregatite in caz de inundatii, iar conducerii RADET i-a solicitat sa verifice toate punctele termice, astfel incat, odata cu scaderea temperaturilor, sa nu apara avarii care sa afecteze furnizarea agentului termic catre bucuresteni.

 

Consum estimativ: o gigacalorie pe camera

Cat despre caldura din apartamente, Sorin Oprescu a anuntat, deja, ca subventia va fi acordata pentru toti bucurestenii, iar pretul gigacaloriei va ramane, in aceasta iarna, la valoarea din sezonul rece trecut, plus TVA-ul marit asta-vara cu 5%, adica la 124 de lei. Pentru un calcul aproximativ al facturii la energia termica ce va fi platita de populatie, precizam ca abonatii RADET platesc o gigacalorie pe camera de la bloc – deci, pentru un apartament cu doua camere se consuma, intr-o luna, doua gigacalorii, pentru trei camere – 3 gigacalorii s.a. “In urma unei analize serios facute, am decis suportarea subventiei la gigacalorie si in aceasta iarna, pentru toti bucurestenii. Efortul bugetar va fi de 226 milioane lei (52 milioane euro), pana la finele iernii”, a precizat Oprescu.

In plus, edilul-sef a spus ca doreste sa rezolve problema \”gaurii negre\” care se numeste RADET. \”In luna noiembrie am sa prezint Consiliului General un raport si un proiect de reorganizare a serviciului, pentru ca aceasta stare de incertitudine sa se incheie. Vreau ca anul viitor sa nu mai avem aceasta problema\”, a spus el, precizand ca evaluatorii au propus o concesionare a RADET.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.