Oprescu: Guvernul acopera o treime din subventia de 176 de lei/Gcal

 

Subventia la caldura ce va fi acordata de Guvern reprezinta o treime din necesarul pentru populatia Capitalei, cifrandu-se la 100 de miliarde de lei vechi si venind in completarea eforturilor municipalitatii, a anuntat, vineri, primarul general Sorin Oprescu. Astfel, aproximativ 450.000 de familii vor beneficia de ajutorul de 176 de lei pe gigacalorie in aceasta iarna. Ele vor plati, insa, putin mai mult decat in iarna trecuta, din cauza maririi TVA-ului, care a crescut pretul gigacaloriei de la 119 la 124 de lei.

“Practic, majoritatea populatiei Capitalei, aproximativ 450.000 de familii – batrani, copii, studenti si alte categorii defavorizate -, vor beneficia in continuare de subventia la caldura si vor plati doar 124 de lei pe gigacalorie in aceasta iarna. Celelalte categorii de oameni cu venituri de peste 2.500 lei pe familie (4 membri) vor achita 300 lei pe gigacalorie. Va depinde foarte mult si de modul cum vor inregistra si raspunde administratorii asociatiilor de bloc. Fiecare dintre ei va cere in bloc lamuririle necesare, iar el va face socotelile sub declaratie de responsabilitate directa, daca incepe sa ne aiureasca\”, a declarat Oprescu. Edilul-sef a mentionat ca nu este posibil sa fie trecuti prin filtru 1.250.000 de bucuresteni care au contracte cu RADET si, de acea, administratorii blocurilor \”trebuie sa-si faca ordine in propria ograda\”.

Primarul general s-a referit si la populatia care se incalzeste cu lemne, mentionand ca asteapta un raspuns cu privire la numarul acestei categorii. Edilul sef a declarat ca primariile de sectoare si municipalitatea vor subventiona in totalitate aceasta categorie de bucuresteni.

 

Magazinele de la parterul blocurilor si firmele de apartament vor plati gigacaloria cu 300 de lei

In privinta celor ce lucreaza in mediul privat, vestile nu sunt bune: \”Magazinele de la parterul blocurilor si firmele de apartament vor plati in mod sigur 300 lei pe gigacalorie\”, a anuntat primarul general. In luna august le-au fost verificate contractele de munca de catre cei in masura sa faca acest lucru”, a mai precizat Oprescu.

De asemenea, vor plati gigacaloria cu 300 lei si toti cei cu venituri lunare de peste 2.500 lei/familie (4 persoane). \”Noi ne-am creat o baza de date cu familiile ale caror venituri depasesc aceasta suma. Noul sistem de plata il facem impreuna cu RADET-ul pe carti de debit si, probabil, cu punctaje\”, a mai spus primarul general.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.