Raed Arafat: Autoritatile romane mai au mult de lucru pana cand vor reusi performanta de a avea drumuri sigure

 

Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat, la seminarul de siguranta rutiera din cadrul proiectului Lifesaver, ca autoritatile romane mai au mult de lucru pana cand vor reusi performanta de a avea drumuri sigure. Pe de alta parte, odata cu implementarea SMURD in Bucuresti, in ultimii doi ani, s-a evidentiat aici o scadere importanta a numarului accidentelor grave si a victimelor.

In ceea ce priveste interventia SMURD la accidente rutiere, el a afirmat ca o parte din mortalitate s-a mutat in spitale, pentru ca actiunea rapida mentine victimele in viata pana cand ajung la o unitate medicala. \”Avem impact datorita actiunilor Politiei, datorita introducerii unui sistem de urgenta mai performant, care a dus la reducerea mortalitatii stradale, astfel ca o parte (din mortalitate, n.r.) s-a mutat la spital\”, a spus Raed Arafat.

Din fericire, numarul victimelor in urma accidentelor de transport este in scadere. \”Este o actiune integrata, comuna. Cu cat avanseaza sistemul de urgenta, cu cat prevenirea este mai buna, va scadea si numarul de victime\”, a subliniat Arafat. El a precizat ca SMURD are aproximativ 50.000 de interventii pe an in Capitala, iar daca se pun si ambulantele spitalelor numarul ajunge la sute de mii de interventii.

Seful Directiei Rutiere din Politia Romana, comisarul sef Lucian Dinita, a anuntat ca numarul accidentelor rutiere inregistrate in primele 11 luni ale anului a ajuns la peste 8.300, cu 11,34% mai putine decat in perioada similara a anului 2009.

Lucrarile seminarului pe probleme de siguranta rutiera, in cadrul Proiectului Lifesaver, aprobat de Comisia Europeana, au avut loc la Bucuresti, in zilele de 8 si 9 decembrie. Scopul proiectului este sprijinirea celor sase tari angrenate, respectiv Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Ungaria, in cresterea eficientei activitatilor de prevenire rutiera, prin preluarea de bune practici si asistenta in aplicarea acestora din partea tarilor membre TISPOL (Organizatia Politiilor Rutiere Europene) recunoscute pentru realizarile in domeniu. “Seminarul de la Bucuresti este dedicat reprezentantilor la nivel inalt ai institutiilor responsabile de siguranta rutiera, dar si ai societatii civile pentru informarea si sensibilizarea asupra metodelor si mijloacelor la care se poate apela pentru obtinerea de rezultate semnificative pe termen scurt”, se arata intr-un comunicat al IGPR.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.