RATB vrea o Politie a Transportului Public in Bucuresti


 

Ca urmare a infiintarii Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti, prin Ordonanta Guvernului nr. 21/2011, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a initiat demersurile pentru crearea Politiei Transportului Public in Capitala, autoritate care sa actioneze pentru diminuarea fenomenelor antisociale din transportul public de suprafata si din metrou.

 

Siguranta calatorilor in mijloacele de transport in comun, precum si a personalului de bord si a celui de control reprezinta un obiectiv major pentru RATB, care a facut aceasta propunere, luand in considerare amploarea actelor cu caracter antisocial, a comertului ambulant si fraudei inregistrate in mijloacele de transport in comun. “Colaborarea RATB cu Directia de Jandarmi a Municipiului Bucuresti si cu Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a dus la diminuarea fenomenelor antisociale, insa consider ca infiintarea unei autoritati unitare, specializate in domeniul transportului public, va crea un climat de ordine si siguranta publica in mijloacele de transport in comun”, a declarat Adrian Crit, directorul general al RATB.

Deja RATB si Politia Capitalei si-au dat mana pentru fluentizarea transportului public, dar si pentru eliminarea infractiunilor din autobuze sau tramvaie. Adrian Crit, directorul Regiei Autonome de Transport Bucuresti, si chestorul principal Lucian Guran, seful Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, au semnat anul acesta un protocol de colaborare intre cele doua institutii, in scopul reducerii duratei de intrerupere a circulatiei mijloacelor de transport provocate de evenimentele din trafic. La semnarea documentului a fost prezent si comisarul-sef Dragos Nicu, seful Brigazii Rutiere Bucuresti.

In baza protocolului de colaborare, toate mijloacele de transport in comun de suprafata sunt supravegheate de Politia Municipiului Bucuresti, comunicarea dintre angajatii Regiei si politisti realizandu-se prin intermediul statiilor de emisie-receptie. Soferii pot, astfel, sesiza in timp real accidente, coloane de masini, acte de vandalism si furturile din mijloacele de transport in comun.

In anii trecuti, RATB a incheiat protocoale similare cu Jandarmeria, pentru prinderea infractorilor din autobuze, troleibuze sau tramvaie. Concret, conducatorii mijloacelor de transport in comun aveau posibilitatea sa comunice direct cu dispeceratul Jandarmeriei producerea evenimentelor nedorite, astfel incat fortele de ordine sa astepte autobuzul la urmatoarea statie pentru a-i prinde pe infractori. Conducerea RATB s-a gandit, intre timp, ca o colaborare mult mai eficienta ar fi cu Politia, intrucat soferii au nevoie de cei de la rutiera pentru a-i sprijini si in trafic.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.