Rovinieta electronica, in prag de amanare pana la 1 octombrie

Printr-un proiect de ordonanta de urgenta, Ministerul Transporturilor vrea sa amane cu doua luni introducerea rovinietei electronice, astfel ca aceasta nu va fi valabila de la 1 august, asa cum fusese stabilita initial printr-o ordonanta aprobata de Guvern pe 29 ianuarie a.c., ci de la 1 octombrie, intrucat contestatiile la licitatia de achizitie a sistemului au intarziat punerea in functiune a acestuia.

\”Avand in vedere complexitatea sistemului care va trebui livrat de castigatorul licitatiei, acesta nu poate fi realizat intr-un termen atat de scurt incat la data de 1 august 2010 sa fie functional. In aceste conditii, este necesara prorogarea termenului de achitare a tarifului de utilizare prin intermediul SIEGMCR si, implicit, a celorlalte activitati care deriva din utilizarea sistemului de la 1 august 2010 la 1 octombrie 2010, data la care sistemul va fi functional\”, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Transporturilor. Astfel, a fost amanata pentru 1 octombrie si rovinieta cu termen de valabilitate de 90 de zile, ce trebuia sa intre in vigoare simultan cu implementarea sistemului electronic de emitere si control al taxei de drum.

La inceputul anului, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a selectat consortiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, cu o valoare a contractului de 35,96 milioane de lei, fara TVA, insa licitatia a fost contestata, astfel ca abia in luna iunie a fost incheiat contractul.

 

Incasari de doar 50-60%

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, argumenta ca introducerea noului sistem este impusa de nivelul scazut al incasarilor, in principal la operatorii de transport marfa, suma colectata de stat din vanzarea rovinietelor fiind de 50-60% din valoarea totala care ar fi rezultat daca taxa ar fi fost platita de toti soferii.

Sistemul electronic de emitere si control al rovinietei nu va majora cuantumul rovinietei, ci va asigura o modalitate mai rapida si mai usor de controlat a platii acestei taxe. \”Nu vor mai exista autocolante lipite pe parbriz si va fi posibil un numar mai mare de comercianti. La momentul platii va fi obtinut un bon fiscal, iar numarul de inmatriculare al masinii si perioada pentru care a fost cumparata rovinieta vor fi incluse intr-un sistem electronic\”, a explicat Berceanu.

Dupa introducerea rovinietei electronice, soferii fara documentele care atesta plata acesteia vor trebui sa achite CNADNR despagubiri in functie de tipul vehiculului, respectiv intre 28 si 1.210 euro, si amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 de lei. Totodata, soferilor li se va retine certificatul de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei. Sumele provenite din despagubiri vor constitui venituri extrabugetare ale CNADNR si vor reprezinta o suma egala cu tariful pe un an, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila.

 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.