Se toarna aleile in jurul Bibliotecii Nationale

 

Zilele acestea se “finiseaza” ultimele detalii ale lucrarilor de construire a Bibliotecii Nationale a Romaniei. Pe latura dinspre B-dul Unirii s-au finalizat aleile din dale de beton asezate pe pat de nisip, iar in jurul lor muncitorii toarna acum asfalt si pregatesc terenul pentru alveola in care vor fi plantate flori.

Pe latura dispre Splaiul Independentei a cladirii, buldozerele niveleaza pamantul, iar cateva zeci de muncitori lucreaza de zor. Operatiunile nu sunt atat de avansate ca la intrarea principala, insa ar mai fi o saptamana pana la inaugurarea bibliotecii. Ziua cea mare a fost anuntata de premierul Emil Boc ca fiind 30 noiembrie, insa cum aceasta data cade miercuri, cand este si sedinta Guvernului, ar putea fi impinsa la 1 Decembrie, de Ziua Nationala, pentru a fi marcata mai cu fast. Oricum, primul-ministru a anuntat in repetate randuri ca este cea mai importanta investitie in cultura de dupa 1989.

Lucrarile in interiorul cladirii sunt finalizate, iar acum se aranjeaza pe rafturi cele 7 milioane de volume, primele dintre cele 12 milioane ce vor fi aduse aici pana la sfarsitul anului viitor. Cladirea are doua subsoluri, parter, mezanin si sapte niveluri. Biblioteca va avea si destinatia de centru de conferinte, fiind dotata cu un numar impresionant de sali special amenajate.

Construirea edificiului a inceput in 1986, insa dupa ’89 cladirea a fost abandonata pana in martie 2009, cand Guvernul a alocat 100 de milioane de euro pentru reluarea lucrarilor – ce au cuprins inclusiv consolidarea a ceea ce devenise aproape ruina. Costurile ajung la circa 128 de milioane de euro si provin dintr-un imprumut acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si gestionat de Ministerul Culturii. Creditul insumeaza 200 de milioane de euro, jumatate din bani fiind utilizati pentru reconstruirea si consolidarea cladirii Teatrului National Bucuresti, aflat deja in lucru din primavara.

Astfel, dupa 25 de ani de la inceperea constructiei, noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei va fi deschis, in sfarsit, publicului. Intre timp, am intrat in era Internetului, astfel ca speranta lui Emil Boc de a aduce tinerii “de pe terase la biblioteca” trebuie sustinuta cu multa putere de convingere si printr-o mediatizare pe masura. Premierul sustine insa ca spatiul “va avea toate facilitatile moderne pe care tinerii si le doresc, de la biblioteca digitala, la spatii moderne de lectura si publicatii pe care nu le pot gasi in alta parte”. Vom vedea daca wireless-ul gratuit de pe terasele si parcurile bucurestene va fi invins de cladirea impunatoare, al carei prag ar trebui trecut macar o data, de orice tanar.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.