Un nou mijloc de transport in Bucuresti: telegondola

 Autoritatile locale bucurestene viseaza la un nou mijloc de transport in comun care sa rezolve traficul aglomerat din oras: telegondola. Cum cabinele vor “zbura” peste oras, ideea pare buna, calatorii fiind scapati din ambuteiajele tot mai frecvente la orice ora. Pretul insa, de 20 de milioane de euro, este prea mare pentru o astfel de distractie. Dar banii vor veni din fonduri europene, iar contributia primariei va fi mica.

Ideea, lansata de primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, a fost preluata de edilul-sef Sorin Oprescu, ambele autoritati postand in dezbatere publica pe site-urile proprii – www.pmb.ro şi www.ps2.ro – Planul Urbanistic Zonal privind amplasarea unei telegondole intre Casa Presei si capatul soselei Pantelimon. Ramane de vazut daca si Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va aproba o asemenea investitie, cunoscute fiind disputele politice care-i invrajbesc pe consilieri.

“Construirea unei telegondole peste salba de lacuri din Capitala va avea la baza mai multe functiuni, si anume: turism, agrement si transport public, oferind tuturor utilizatorilor posibilitatea de a admira zonele verzi de-a lungul traseului si a luciului de apa. Se preconizeaza amenajarea de parcari de descurajare la capetele liniei telegondolei care sa permita descongestionarea traficului rutier prin traversarea Capitalei prin acest sistem de transport. Un alt avantaj al realizarii acestui proiect este amplasarea unor zone pietonale sub traseul telegondolei”, argumenteaza primarul Sectorului 2.

Telegondola va avea un traseu pe 10 km: va pleca din capatul soselei Pantelimon, de langa hipermarketul Cora, va traversa salba de lacuri Dobroiesti, Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca si va ajunge in Herastrau, langa Piata Presei Libere. Cabinele vor avea 5 statii amplasate in apropriere de marile bulevarde cu care se intersecteaza telefericul: DN1 (Piata Presei), B-dul Aviatorilor, Barbu Vacarescu, Lacul Plumbuita, Sos. Pantelimon (Cora Pantelimon).

Cabina va pleca de la nivelul solului si va circula la o inaltime de circa 50 de metri, cel mai inalt punct la va ajunge fiind 85 de metri. Viteza de deplasare va fi de 5 m/s, iar capacitatea de transport a instalatiei va fi de 1.500 de persoane pe ora.

Potrivit declaratiilor facute de edil, costurile necesare implementarii acestui proiect se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro, bani care vor veni din fonduri europene. Proiectul tehnic al telegondolei este realizat de firmele KASOL GROUP si ALTRIX SERVICE.

Daca va obtine aprobarea CGMB, proiectul va mai avea un singur hop: finantarea din fonduri europene.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.