UPDATE! MF nu a pus la dispoziție aplicațiile GPS pentru transportatori; amenzi

UPDATE 1 iulie:Aplicația GPS pentru e-Transport, AICI.
 
 
Ministerul Finanțelor (MF) nu a pus la dispoziție aplicațiile GPS pentru transportatori, dar prevede sancțiuni pentru neutilizarea acestora, de la 1 iulie 2024, avertizează UNTRR, care solicită amânarea aplicării sancțiunilor „minim 6 luni”.
sursă foto: UNTRR
 
Precizările UNTRR:
 
UNTRR solicită Ministerului Finanțelor să amâne aplicarea sancțiunilor pentru șoferii și operatorii de transport în cazul în care aceștia nu asigură transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport prevăzute în Sistemul RO e-Transport, cu cel puțin 6 luni, întrucât Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor nu a pus la dispoziția utilizatorilor, în mod gratuit, modulele informatice.
 
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului României să proroge sancțiunile pentru nerespectarea articolului 82 din Ordonanța de Urgență (OUG) 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport, întrucât Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor nu a pus la dispoziția operatorului de transport modulele informatice gratuite care trebuiau să furnizeze informații cu privire la poziționarea vehiculului de transport prin utilizarea dispozitivelor de tip terminal de telecomunicații.
 
Conform OUG 41/2022, operatorii de transport sunt sancționați cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau cu amendă de la 20.000 la 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, dacă nu respectă prevederile art. 82:
 
„(1) Operatorul de transport rutier este obligat să asigure transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarației, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.
(2) Operatorul de transport rutier este obligat să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit menționate la art. 4 alin. (1) lit. b1).”
 
Conform OUG 41/2022, conducătorul vehiculului este sancționat cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei dacă nu respectă articolul 83, care prevede că trebuie să pornească dispozitivul de poziționare înainte de începerea transportului pe teritoriul național, respectiv să oprească dispozitivul de poziționare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul național sau după părăsirea teritoriului național.
 
UNTRR atrage atenția că această obligație pe care trebuie să o îndeplinească conducătorii auto se aplică tuturor șoferilor care transportă bunuri care intră sub incidența OUG 41/2022, indiferent de țara în care este înmatriculat vehiculul.
 
Având în vedere că, până la 28 iunie 2024, Centrul Național pentru Informații Financiare nu și-a îndeplinit obligațiile legale, UNTRR solicită prorogarea aplicării amenzilor pentru operatorii de transport și pentru conducătorii auto, cu cel puțin 6 luni de la lansarea modulelor informatice, care trebuie să furnizeze informații cu privire la poziționarea vehiculului de transport prin utilizarea dispozitivelor de tip terminal de telecomunicații, astfel încât operatorii de transport și conducătorii auto să se poată conforma legislației.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.