Wizz Air, pe punctul de a parasi Cluj-Napoca

 

Compania low cost Wizz Air a anuntat, joi, ca din 5 mai va reduce cu 26% capacitatea de transport de la Aeroportul International Cluj-Napoca, din cauza introducerii unor noi taxe de aeroport si cresterea altora existente. Operatiunile urmeaza sa fie mutate la Aeroportul din Targu Mures.

 

Wizz Air va reduce flota compusa din 3 aeronave de la baza operationala de la Cluj cu un aparat Airbus A320 pe care il va muta la aeroportul din Targu Mures si va muta cursele de la Cluj spre Dusseldorf, Roma si Dortmund la Targu Mures. De asemenea, va reduce frecventa zborurilor spre Milano si Londra. Tot din 5 mai, Wizz Air va lansa de pe Aeroportul din Targu Mures zboruri spre Paris, Dortmund, Londra, Dusseldorf si Roma, aici urmand sa fie deschisa cea de-a 15-a baza operationala a companiei. John Stephenson, vicepresedintele companiei, a precizat intr-o conferinta de presa ca decizia a fost luata in urma divergentelor cu conducerea aeroportului clujean, care a deschis discutia referitoare la contractul existent si a anuntat introducerea unor noi taxe de aeroport si cresterea unora existente. El a spus ca nu intelege de ce aeroportul clujean ‘creste cu 50 % taxele in mijlocul crizei economice in Romania, pierzand un sfert de milion de pasageri si punand in pericol sute de locuri de munca din regiune’. ‘Cei de la Aeroportul Cluj au spus ca trebuie sa majoreze taxele din cauza unor costuri foarte mari pe care le au. Noi nu le-am cerut un terminal mai mare sau o noua pista. Taxele de la Cluj erau si pana acum mari, si le-am cerut sa le reduca. Puteau acoperi costurile prin alte servicii oferite. Din 15 aprilie, taxele pe pasager vor creste la Cluj cu 2 euro. In functie de ce se va intampla, am putea lua decizia de a muta si celelalte doua avioane de la Cluj la Targu Mures, si am putea ajunge si in instanta, pentru ca se incalca prevederile contractului legat de taxe’, a afirmat Stephenson.

Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj, dezabroba practica Wizz Air, si sustine ca autoritatile care administreaza Aeroportul International Cluj-Napoca nu vor ceda santajului companiei. ‘Dezaprob practica Wizz Air si nu vom ceda santajului. Orice operator aerian trebuie sa plateasca Aeroportului din Cluj-Napoca tarife care sa acopere cel putin cheltuielile pe care aeroportul le are. Tarifele platite de Wizz Air catre Aeroportul din Timisoara, de 11 euro pe persoana, trebuie sa fie platite si catre Aeroportul Cluj-Napoca. Nu vom accepta sa platim din buzunarul clujenilor costurile pe care operatorii nu le achita pentru serviciile oferite de aeroport. Nu cerem taxe mai mari decat sunt pe alte aeroporturi’, a spus Tise. El a cerut public Wizz Air sa isi achite datoriile pe care le are fata de aeroportul clujean si sa plateasca aceleasi tarife pe care le practica orice aeroport din Romania.

Directorul Aeroportului International Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, la randul sau, ca decizia Wizz Air ‘este nejustificata’. ‘Aeroportul trebuie sa aplice tarife nediscriminatorii fata de toate companiile aeriene si trebuie sa ne acoperim costurile. Decizia Wizz Air de a reduce cursele de la Cluj si a muta o serie de zboruri la Targu Mures este nejustificata’, a spus Ciceo.

Compania opera la Cluj-Napoca din anul 2007, oferind curse spre 18 orase europene. In anul 2010, Wizz Air a transportat de la Cluj-Napoca peste 400.000 de pasageri. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.