www.ghiseul.ro, operational

 

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a lansat, miercuri, Ghiseul.ro, sistemul national electronic de plata online cu cardul bancar (SNEP) a taxelor, impozitelor si amenzilor. Primii care pot accesa acest serviciu sunt cetatenii din Targu Mures si din sectoarele 2 si 6 ale Bucurestiului. In plus, pot fi achizitionate de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica domenii de Internet din spatiul “.ro”.

 

Astfel, nu vor mai fi cozi interminabile la ghisee, iar timpul alocat platilor si stresul cetatenilor se vor reduce considerabil. Pentru efectuarea unei plati, cetateanul va accesa SNEP printr-un user si o parola, pe care le va primi de la administratia locala. Potrivit ministrului de resort, Valerian Vreme, proiectul, angajat public de MCSI in 2010, a prins contur cu sprijinul Asociatiei Pentru Plati Electronice din Romania (APERO), care a pus in mod gratuit la dispozitia administratiilor locale Ghiseul.ro. Intrebat daca plata online a darilor catre stat implica costuri pentru cetateni, Vreme a spus ca legislatia prevede un comision maxim de 2% din valoarea transferului, dar nu mai mult de 30 de lei. \”Spre exemplu, in Targu Mures, comisionul este de 1,8%\”, a spus ministrul.

Prin intermediul sistemului national www.ghiseul.ro, cetateanul castiga timp, dar si bani, datorita posibilitatii de a efectua platile oriunde, oricand, inclusiv cu carduri emise de banci din strainatate. Datele cu caracter personal ale cetateanului raman confidentiale, siguranta platformei fiind confirmata de MasterCard si Visa, cele mai importante scheme internationale de carduri.

Administratiile locale beneficiaza, la randul lor, de acest sistem prin reducerea timpului de colectare a taxelor si a costurilor aferente colectarii. Platforma www.ghiseul.ro urmeaza a fi extinsa pe parcursul acestui an in cat mai multe administratii locale, urmand ca in 2012 acestea sa fie acoperite in totalitate. In prima etapa, in sistem vor intra orasele cu peste 150.000 de locuitori. A doua etapa va include inregistrarea oraselor cu pana la 150.000 de locuitori iar apoi, in cel mult alte sase luni, va urma integrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.