Apa chioară se scumpeşte la 6,61 lei mc în Bucureşti

Apa Nova majorează de la 1 martie, cu 75 de bani, tarifele percepute bucureştenilor pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare. În prezent, metrul cub de apă potabilă costă 4,79 lei, iar canalizarea, 1,07 lei. În total, 5,86 lei/mc, iar scumpirea va creşte la 6,61 lei preţul unui metrul cub. În condiţiile unui consum mediu lunar de 4 metri cubi/persoană/lună, cei 2 milioane de bucureşteni vor aduce încasări frumoase francezilor de la Apa Nova, de aproape 635 milioane de lei/an.

Interesantă este însă motivaţia companiei: trebuie să facă rost de banii necesari investiţiilor impuse de Primăria Capitalei: programul Bucur pentru extindere reţelelor de apă/canalizare şi realizarea investiţiilor pentru Caseta pentru prevenirea inundaţiilor. Mai pe româneşte, investiţii angajate prin contract, dar pe banii noştri.

Apa Nova mai are un singur hop – simplă formalitate – în majorarea tarifelor: acceptul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), căreia i-a solicitat ajustarea tarifelor în raport cu inflaţia şi devalorizarea leului, conform HG nr. 1019/2000.

“De la începutul lunii martie 2013, bucureştenii vor plăti cu 75 de bani/metrul cub (TVA inclus) mai mult pentru serviciul de apă şi de canalizare. Ultima ajustare ordinară de tarif a fost aplicată în august 2010. De la această dată inflaţia a crescut cu 15,2%, iar cursul de schimb valutar cu 4,8% în defavoarea leului. După această ajustare a tarifului, cheltuiala medie a unei familii privind factura pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare va fi de 3,5% din venitul mediu lunar al unei familii”, precizează vineri, într-un comunicat, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Bucureşti.

Promisiune de ieftinire la sfârşitul lui 2016

Conducerea companiei promite că peste 4 ani tarifele vor scădea cu 23%. Bucureştenii nu mai cred însă acest lucru. Ei ştiu că apa chioară îi costă la buzunar infinit mai mult decât pe vremea regiei de apă RGAB, aflată până în anul 2000 sub autoritatea Primăriei Capitalei, şi că la prima ploaie apa iese din canalizarările înfundate.

“Însă, până la sfârşitul anului 2016, ca urmare a finalizării unor investiţii importante pentru bucureşteni (…), tarifele pentru serviciile de apă şi de canalizare vor scădea cu 23%, deoarece se termină perioadele de aplicare pentru unele ajustări de tarif. Această scădere este calculată fără a lua în calcul inflaţia şi alte ajustări extraordinare ale tarifului”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei susţin că bucureştenii nu plătesc chiar aşa de mult pe apă comparativ cu locuitorii altor oraşe din ţară, cum sunt cei din Iaşi, Constanţa, Arad sau Piteşti. Ba chiar se situează pe locul 16 în ordine descrescătoare.

Câştig din încasări: 634,5 milioane lei/an

Numai că, spre deosebire de celelalte oraşe, Bucureştiul are peste 2 milioane de locuitori – abonaţi captivi ai companiei care se îmbogăţeşte pe buzunarele noastre -, faţă de 255.000 de locuitori în Constanţa, 264.000 în Iaşi, 148.000 în Arad sau 171.000 în Piteşti.

Un simplu calcul arată că încasările Apa Nova în Bucureşti, pentru 2 milioane de locuitori care consumă 4 mc de apă, vor creşte la 52.880.000 lei/lună şi la 634.560.000 lei/an. Însă nu am pus la socoteală şi firmele din Capitală.

Apa Nova Bucureşti este controlată de compania franceză Veolia. Serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare din Bucureşti este concesionat pe o perioadă de 25 de ani, din anul 2000.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.