RPTCY 2019. RATC CONSTANȚA: Oamenii, în centrul atenției

Cu 688 angajați și peste 19 milioane de călători transportați anual, RATC Constanța este unul dintre cei mai mari transportatori publici locali din România, cu o cifră de afaceri de peste 82 milioane lei, 134 de autobuze exploatate zilnic și 21 de trasee deservite.

Societatea pune accent pe adaptarea la nevoile călătorilor și poate cel mai bun indicator în acest sens este creșterea numărului de călători cu 15% în 2018, față de 2017.

„Ecosistemul de transport public se schimbă rapid și trebuie să adaptăm soluții noi, la nevoile imediate, fără să uităm să dezvoltăm programe pe termen mediu și lung. Anul acesta, RATC se transformă în CT BUS SA. În decembrie, au sosit primele autobuze ISUZU noi și sperăm ca, până la sfârșitul anului, să devenim și operatori de autobuze electrice, achiziționate din fonduri europene”, a precizat Bogdan Nicolae Niță, director general și membru al Consiliului de Administrație RATC Constanța.

Planul de investiții include, de asemenea, implementarea unui sistem de e-ticketing.

Un angajator atractiv

Cu un număr mediu de personal în scădere, în 2018, 688 salariați față de 698 în 2017, RATC a reușit să eficientizeze majoritatea activităților desfășurate, a extins rețeaua de puncte de vânzare, a internalizat activitatea de control titluri de călătorie și o parte din activitatea de igienizare flotă.

Un accent important este pus pe atragerea de noi angajați și fidelizarea celor existenți. Iar efectele nu au întârziat să apară. RATC a încheiat anul 2017 cu un deficit de aproximativ 40 șoferi, însă anul 2018 s-a finalizat cu o echipă completă și suficientă.

Personalul angajat este implicat, inițial, într-un proces de inducție organizațională, care cuprinde comunicarea valorilor companiei, a regulilor de disciplină, a normelor de securitate – sănătate în muncă și practică pe mijloacele de transport aflate în exploatare.

Șoferii de autobuz sunt instruiți periodic, testați și autorizați pentru transportul călătorilor.

Flota nouă

Autobuzele MAZ 103.041, exploatate de RATC, au peste 16 ani de utilizare și rulaje de peste 900.000-1.000.000 km. Astfel, o înnoire totală era necesară. Au fost achiziționate 104 autobuze marca Isuzu Citiport, acestea urmând să intre în exploatare în următoarea perioadă.

„Ne-am pregătit pentru flota nouă de autobuze: 25 de angajați ingineri, mecanici și electricieni au urmat un program de pregătire chiar la fabrica Isuzu din Turcia, iar 62 de șoferi au fost pregătiți și asistați practic de către specialiștii producătorului de autobuze”, a spus directorul general RATC.

Și asta nu este tot. Cu ajutorul unor proiecte pe fonduri europene, vor fi achiziționate 21 de autobuze electrice de 12 metri, 20 de autobuze electrice de 10 metri și 51 de stații de încărcare.

Nu putem să nu amintim și de traseul turistic CiTy TOUR, deservit de 6 autobuze etajate Ayats Bravo, care a legat stațiunea Mamaia de oraș și a devenit un simbol pentru RATC și Constanța.

Informare modernă

Pe toate autobuzele aparținând RATC, a fost introdus sistemul de monitorizare și dispecerizare cu ajutorul unei aplicații dedicate, care utilizează sistemul GPS. Pe lângă funcția de administrare a flotei de autobuze, o componentă importantă a proiectului o reprezintă informarea călătorilor cu privire la timpul de așteptare sau modificările de traseu. Astfel, în strânsă legătură cu monitorizarea GPS, s-au instalat 10 panouri, care oferă călătorilor, în timp real, informații privind ora exactă de sosire în stație a autobuzului, linia și sensul de mers. Anul acesta, vor fi montate încă 10 panouri de informare.

De la chioșc de bilete, la free Wi-Fi zone – 13 puncte de vânzare bilete au devenit și hotspot-uri 4G.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.