Modificarile Codului Fiscal pentru 2012

 

Guvernul a aprobat in sedinta de marti, prin ordonanta de urgenta, modificarea Codului fiscal, incepand cu anul 2012, printre cele mai importante prevederi numarandu-se acordarea deductibilitatii de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul vehiculelor rutiere destinate transportului de persoane si a TVA-ului la achizitia acestor vehicule si a combustibilului necesar functionarii lor, dar si majorarea accizei la motorina. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca au fost adoptate masuri care “ajuta mediul de afaceri, dar si pentru combaterea evaziunii fiscale”.

In primul rand, va fi acordata deductibilitatea de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit.

De asemenea, se acorda deductibilitati de 50% a TVA-ului la achizitia acestor vehicule si a combustibilului necesar functionarii lor. In prezent, aceste cheltuieli sunt nedeductibile in totalitate. Impactul financiar al aplicarii acestor masuri este de 282 de milioane de lei. “Putem considera ca acesti bani raman in contul firmelor”, a afirmat Gheorghe Ialomitianu.

Potrivit ministrului finantelor, in Codul Fiscal au fost introduse reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), menite sa acorde unele facilitati fiscale mediului de afaceri. Iata care sunt acestea:

  • Neimpozitarea sumelor nete inregistrate la inceputul anului 2012 rezultate din constituirea si eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicarii IFRS atat timp cat acestea sunt mentinute in contul de rezerve.
  • Acordarea deducerii provizioanelor IFRS si a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudentiale aplicate de BNR.
  • Asigurarea neutralitatii fiscale pentru diferentele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual si tratamentul prevazut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri si cheltuieli specifice domeniului bancar.

Totodata, vor creste accizele la motorina, cu 4,4%, dar cele la cafea vor fi mentinute, ca si taxele si impozitele locale. “Pentru 2012 nu modificam impozitele si taxele, le mentinem, cu exceptia accizelor, care trebuiau modificate, pentru respectarea calendarului convenit cu Uniunea Europeana”, a precizat Ialomitianu. El a adaugat ca majorarea accizelor la motorina va determina cresterea cu 2% a pretului acestui tip de carburant.

Un alt set de modificari ale Codului fiscal au vizat simplificarea si imbunatatirea administrarii fiscale. Astfel, a fost instituit un sistem privind declararea veniturilor de catre persoanele fizice care vor inchiria camere in scop turistic, in principal pentru cele din locuinta personala. “Cei care detin pana la 5 camere si le inchiriaza in scop turistic nu trebuie sa devina persoane fizice autorizate. Printr-o simpla declaratie la organele fiscale, declara cate camere inchiriaza si pentru ce perioada, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie sa tina contabilitate”, a spus ministrul Ialomitianu.

In alta ordine de idei, pentru persoanele care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri si utilaje agricole, se aplica sistemul impozitarii stopajului la sursa.

O alta modificare consta in preluarea contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate si cei care obtin venituri independente. “Pana acum, aceste persoane trebuiau sa mearga la ANAF sa plateasca impozitul pe venit, iar contributiile sociale la Casa de Pensii si Casa de Sanatate. Din 2012, aceste persoane vor plati aceste obligatii numai la ANAF. Este o simplificare – persoanele nu mai fac atatea drumuri”, a afirmat ministrul Finantelor.

A mai fost stabilit ca persoanele fizice sau persoane juridice care realizeaza o cifra de afaceri sub 35.000 de euro si sunt platitoare de TVA sa aiba posibilitatea sa  solicite anularea obligatiei de a mai fi platitori de TVA.

O alta masura in domeniul TVA, insa in scopul combaterii evaziunii fiscale, vizeaza introducerea unui sistem privind obtinerea calitatii de platitor de TVA si a mentinerii calitatii platitorului de TVA. “Persoanele care savarsesc fapte de evaziune fiscala – nu depun declaratii, se sustrag de la declarare sau, in urma controalelor, constatam ca au introdus facturi fictive – nu mai pot continua ca platitori de TVA, li se va anula dreptul. Sunt foarte multe firme-fantoma, si trebuie sa curatam sistemul de firme care incalca legea”, a argumentat Ialomitianu.

Tot in scopul combaterii evaziunii fiscale, Guvernul a decis extinderea taxarii inverse la deseuri.

Alte prevederi pastrate de anul acesta sau modificari, inclusiv la taxele si impozitele locale:

  • firmele care nu si-au reevaluat cladirile in ultimii trei ani vor plati impozite majorate pana la 20% din valoarea de inventar, iar procentajul urca la 40% in cazul in care operatiunea nu a fost efectuata in ultimii 5 ani;
  • termenului de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit a fost devansat de la 25 aprilie la 25 martie, inclusiv a anului urmator;
  • companiile vor avea posibilitatea sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit;
  • contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi si care in 2011 au fost impusi in sistem real vor avea posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului pe baza de norma de venit;
  • mentinerea in 2012 a impozitarii suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum si a detinatorilor de masini a caror capacitate cilindrica depaseste 2.000 cmc;
  • introducerea pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 100.000 euro a obligativitatii depunerii declaratiei unice o data la trei luni si nu lunar;
  • firmele care isi platesc datoriile catre stat pana la jumatatea anului viitor vor beneficia de reducerea la jumatate a penalitatillor;
  • bancile comerciale vor aplica standardele internationale de raportare financaira (IFRS) si vor renunta la standardul romanesc de contabilitate (RAS). Pe parcursul anului viitor, diferenta de provizioane care urmeaza sa fie eliberata pe baza tratamentului diferit nu va fi impozitata, daca suma este introdusa in rezerve si nu in profit.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.