ARF, licitație de 300 milioane euro pentru trenuri noi

Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, va lansa o licitație în luna septembrie pentru achiziționarea de rame electrice și automotoare, a anunțat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Proiectul de achiziție de material rulant nou se ridică la valoarea de 300 milioane euro. Pentru a raspunde cerintelor de mobilitate, în prezent este nevoie de achiziția a peste 100 de rame electrice, trenuri și rame diesel, astfel încât să se asigure orarul cadențat pe principalele destinații din România, potrivit clubferoviar.ro.

După ce vor fi cumpărate noile trenuri vor circula din București spre Craiova, Constanţa şi Braşov, dar şi pe tronsoanele din vestul ţării care au fost modernizate.

Parcul de material rulant al CFR Călători este format, în prezent, din 1532 de unități: 1050 vagoane (950 vagoane clasă, 100 de vagoane de dormit, cușetă, vagoane restaurant și bar-bistro), 126 automotoare (68 Desiro, 8 ADM11, 50 alte tipuri), 8 rame electrice și 348 locomotive (237 electrice, 111 diesel electrice și hidraulice).

Decizia înființării Autorității de Reformă Feroviară a fost luată ţinând de cont de faptul că România trebuie să implementeze, conform Master Planului General de Transport aprobat, reforma în sectorul feroviar orientată pe patru direcţii de acţiune precum:

  • restructurarea reţelei de transport feroviar în sensul concentrării pe o reţea de transport eficientă astfel încât alocarea de fonduri pentru întreţinere, mentenanţă şi reparaţii curente să fie orientată pentru o reţea de transport feroviar sustenabilă din punct de vedere economic;
  • atribuirea contractelor de servicii publice pentru operarea pe linia de cale ferată pentru ca transportul public de călători să aibă loc numai pe bază de licitaţii organizate conform legii pentru operatorii de transport feroviar;
  • introducerea indicatorilor de performanţă care să stea la baza monitorizării contractelor de servicii publice legal încheiate;
  • introducerea unor programe de eficientizare a activităţilor desfăşurate în sectorul de transport feroviar, inclusiv pentru CFR SA, care trebuie să fie implementate de o structură specializată organizată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Achiziţionarea de material rulant destinat prestării serviciilor de transport public feroviar de călători  intră de asemenea în atribuțiile Autorității de Reformă Feroviară.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.