Guvernul Orban a picat prin moțiune de cenzură, dar rămâne interimar

Guvernul Orban a picat, în 5 februarie, în urma moțiunii de cenzură adoptate cu 261 de voturi, numai 139 de parlamentari susținându-l.

Însă Guvernul va rămâne interimar, până la învestirea altuia, iar președintele Klaus Iohannis a reafirmat că alegerile parlamentare anticipate sunt soluția pentru ieșirea din criza politică. „Primul pas a fost făcut spre anticipate, următorul pas va fi făcut mâine (în 6 februarie – n.r.) după consultări, după care voi reveni și vom discuta împreună despre pașii care trebuie făcuți în continuare”, a declarat șeful statului, după adoptarea moțiunii de cenzură.

Pentru alegeri anticipate este nevoie ca două guverne să fie respinse la vot în Parlament, într-o perioadă de 60 de zile.

Cu o zi înainte votului pe moțiune, Guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) în care a stabilit proceduri pentru alegerile anticipate și a redus termenele prevăzute în legislația electorală.

UPDATE: Președintele Iohannis a chemat la consultări partidele parlamentare, pentru 6 februarie. În urma discuțiilor, va desemna un nou prim-ministru, dar este de așteptat să îl propună tot pe Ludovic Orban, cu aceeași componență a Guvernului. În acest fel, va pica la vot și noul Executiv, iar dacă șeful statului repetă figura, pot fi declanșate alegerile anticipate.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.